CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Gutenberg dicsérete

Gutenberg dicsérete
Csak tiszta (betű)forrásból

Amióta a cyber-térben jelennek meg írásaim, sorra tapasztalom azt a néhány előnyt és a behozhatatlannak látszó hátrányokat, amit ez a tény jelent.
Sokan és sok helyen arról cikkeznek, hogy a könyvnyomtatás végét jelenti a file-formátumban való közölhetőség. Immár az erdő és rongyhegyek feldolgozhatatlanságát jövendölik, a papírok, és azok "háziasított és személyiesített változatai", a fecnik, cetlik, feljegyzések, csak mint a Jurassic park őslényei keringenek a konyhai huzatban.
Nekem más a tapasztalatom még ezen a korlátozott hozzáférésű, Európa rész-ekvivalens földdarabon is. Először is az emberek többsége a Biblia Pauperum szintjére süllyed vissza. (Szégyellem megmagyarázni, hogy a Bibliának arról a többnyire templomfalakra festett változatairól van szó, melyek képi szinten mesélik el, mint unokám összehajtogatható harmonika-könyvének "szembemászó" alakjai a történetet, hogy az analfabétát - valódit és funkconálist - megkíméljék az olvasás és megértés nehéz folyamatától.)
Ma már ott tartunk, hogy egy honlap jó lehet a színéért, színvonalas a grafikai megoldásokért: az viszont teljesen mellékes, hogy a ráírt betűk mit is hordoznak, hiszen csak képi szinten olvassa a "lapot" felkereső.
Bonyolítja a helyzetet, hogy hosszabb szöveg a www gyakorlata szerint - éppen a multimédiás megjelenítés megszokottsága miatt - képi-hangi "fűszerezettséget" is kíván. A grafikus képernyő a gyengébb szeműeknek aránytalanul nagy megterhelést jelent még a karaktereshez képest is, a nyomtatott szövegről nem is beszélve.
Ami elvitathatatlan, az a digitálisan felvitt szöveg könnyebb feldolgozási lehetősége, szerkeszthetősége, sokszorosíthatósága, kereshetősége, jellemzése, statisztikai kimutathatósága. Egyetlen hátrány az olvashatóság romlása. Milyen kár, hogy ez egyre kevesebbeket érint.
Mi a helyzet a képekkel?
A képernyőn megjelenő kép világít, fényes, sokkal könnyebb elérni rajta a látványosság egy bizonyos fokát. Ugyanannak a képnek a valóságban, vagy hiteles reprodukcióban mattabb, fénytelenebb, kontraszttalanabb az érzékelése. Valahogyan - enyhébb mértékben ugyan-, de a számítógép előtt ülő úgy jár a dologgal, mint a család az új színes TV-vel. Felcsavarja a színerősség gombját, vakít a piros, plakátszínűen zöld és sárgában foszforeszkáló a kontraszt. "Ugye, milyen szép, színes?" - kérdezik. Mit lehet erre mondani?
Sokak számára egyébként sem a valóság a mérvadó, hanem a hirdetések, az álmok világa. Ebbe jól beleillik a színek tobzódása, ami után a valóság csak "csalódás" lehet.
Ez utóbbihoz azonban az is hozzátartozik, hogy egy könyv áráért egy hónapig lehet internetezni, ugyanennyiért talán egy több könyvet tartalmazó CD-t is meg lehet kapni. Utána pedig, ha a képernyő előtt ül a delikvens, már "csak azon" múlik a dolog, ki mit tölt le?
Kár tagadni, hogy az internetes kultúra megszerzésének tanterve és iskolája még nem alakult ki. Pedig az ismeretek megszerzése, az igény felkeltése, a tudásanyagnak a cyber-térből való összeszedése ugyanolyan jó elöljáró példa, mint a jó pedagógus az osztály előtt. Nem garancia, de lehetőség.
Ha van igény, van ismeretanyag és nyomtató, akkor előttünk áll a Gutenberg találmány modern, mégis sokak számára olyan fontos kézzel fogható végeredménye, a teleírt, telenyomtatott papír, aminek már a megfogása is élmény, visszavezet egy még el nem hagyható világ - talán génjeinkbe íródott - csodájához. - DI -



2000. május 05., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület