CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

a közvélemény felháborodása és utálata övezte

a közvélemény felháborodása és utálata övezte

Áruló volt-e Görgey Arthúr, vagy zseniális hadvezér ?

Hermann Róbert történész a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa a Soproni Erdélyi Kör szervezésében tartott csaknem két órás előadást szentelt a kérdésnek.
Az előadás Görgey pályafutását szemléltette: az - "Akarsz-e fiam katona lenni ?" - lényegében atyai parancsnak beillő kérdéstől - Világosig.

A hatalmas tudásanyaggal rendelkező előadó hallgatóságát végigvezette a1848-as forradalom és szabadságharc történésein, azzal a nem burkolt szándékkal, hogy túl a saját véleményén és meggyőződésén, levéltári kutatásaira hivatkozva eloszlassa azt a - szerinte -tévhitet, hogy Görgey áruló volt.

Túl az ismert történelmi tényeken és adatokon, számos kuriózumnak számító és ezáltal az évszámok és események száraz adathalmazát tarkító információ is elhangzott: hogy például Görgey a prágai egyetem vegytani tanszékén a kókuszdió illóanyagáról írta doktori értekezését. Említette Than Károly tanulmányát, melyet Görgeyről, a vegyészről írt, amelyben azt a véleményét fejti ki, hogy a vegyészi pályát folytatva Görgey az európai élvonalban lett volna. Érdekes és talán megválaszolhatatlan az a kérdés, hogy a magyar hazát tudós vegyészként vagy hadvezérként szolgálhatta volna jobban ?
Hogyan teremtett hadsereget a katonailag képzetlen embertömegből?
Utána gondolt- e valaki is, hogy a történelem folyását mennyire határozta meg az a tény, hogy Kossuth Lajos azt hitte , Görgey megtagadta az engedelmességet ? Holott Kossuth csak a Görgeytől jött két levél iktatószámára nem figyelt ...
Az osztrákok beépített embere volt, vagy mégsem ? Miért a cári csapatok előtt tette le a fegyvert ? Hogyan és miért szabadult meg a kivégzéstől ?
Tovább folytathatnám a sort.


László Fülöp festménye Görgey Arthúrról

Nyilván, Görgey kortársainak az események utólagos ismeretében könnyű volt okosnak lenni, amint azt számos memoár és visszaemlékezés is tanusítja. 150 év távlatából, a történelmi tapasztalatokat is egybevetve az előadó állítja, hogy Görgey bizonyítottan a legjobb tudása szerint, mindig a haza javát szolgálta a legmagasabb fokon. E cikk keretei nem engedik meg, hogy az előadáson elhangzott összes történelmi tény és adat felsorakoztatásával, minden szempontot figyelembe véve, végigvegyük a Görgey ártatlanságát bizonyító dokumentumokat és történéseket.
Az előadó mindezt megtette: pergő és szemléletes előadásával, lenyűgöző előadói stílusával elkápráztatta a hallgatókat.

Görgeyt a világosi fegyverletétel után többnyire a közvélemény felháborodása és utálata övezte. A mindenkori magyar politikai hatalom is igyekezett céljainak megfelelően alakítani és kihasználni a Görgey -képet. Sokszor a 19. századi eseményeket a 20. századra jellemző gyanusítgatással keltett bizalmatlanság szuggerálásával igyekeztek bemutatni, ugyanakkor egyes csoportoknak az áruló Görgey a koncepciós perek számára is remek előképet biztosított.
A szintén értékes és szakszerű hozzászólás szerint a Görgey-kép aktualizálása még nem teljesen lezárt folyamat. Szóba kerültek még más Görgeyről írt tanulmányok és vélemények. Az előadó végig megmaradt a tényszerűségnél. A történész felkészültségére és személyes emberi kvalitásaira mutat az a tény, hogy Görgeyről alkotott véleményét nem ráerőszakolni akarta a tisztelt hallgatóságra, csupán a maga véleményét, nyilván történészként, szakvéleményét fejtette ki. A hallottak ha nem is indítanak mindenkit az igaz, vagy igaznak vélt gondolataik újrafogalmazására, azért továbbgondolkodásra késztetnek.



Tóth Éva



1999. február 05., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület