CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

...mindig jókedvű és szeretetreméltó egyéniség volt

...mindig jókedvű és szeretetreméltó egyéniség volt

Emlékezzünk Fényi Gyulára!

Ez év augusztus 11-én délben hazánkon is átvonul a Hold teljes árnyéka, azaz teljes napfogyatkozást élünk át másfél percen keresztül, itt, Sopronban is.

Amikor majd a Hold korongja teljesen eltakarja a Napét, akkor fel szabad nézni az eltűnt égitest felé, s láthatjuk a sötét korong körül fehéren fénylő Napkoronát, illetve, a fogyatkozás végén, vagyis, amikor a Hold már éppen újra látni engedi a Napot, annak szélén pirosas lángnyelv-szerű alakzatok tűnnek fel. Ezek az úgynevezett protuberanciák. Lényegük, hogy a nagy hőmérsékletű, előbb említett koronában a hozzá képest jóval hidegebb és sűrűbb hidrogén plazma tömegek a Nap felületéből kifelé áramlanak. Áramlási pályájuk a Nap mágneses erővonalaihoz idomul, ezért görbe, néha visszahajlik a Nap felületére.

Városunkban látta meg a napvilágot egy ember, aki egész életét ennek a napvilágnak, a Nap protuberanciáinak megfigyelésére áldozta.

1845. január 8-án, Sopronban született Fényi Gyula. Eredeti neve Finck volt. Idős szüleinek 10. gyermeke s hamarosan elveszítette mindkettőjüket. Mind elemi, mind középiskolai tanulmányait városunkban végezte. Emléktábláját a Szentlélek utcában láthatjuk. Éppen befejezte a középiskolát, amikor oly súlyos beteg lett, hogy mindenki lemondott életben maradásáról. Ám váratlanul meggyógyult. Hamarosan, 1864-ben belépett a jezsuita szerzetes-rendbe, amely alig egy évtizede alakult újjá hazánkban. Később az Innsbruck-i egyetemen tanult teológiát, továbbá matematikát és fizikát.

1871-ben nevelőtanárként kezdett működni Kalocsán, a jezsuiták főgimnáziumának kollégiumában. Csillagászati érdeklődését a városban működő Haynald Csillagászati Obszervatórium keltette fel és lett későbbi tudományos működésének otthona. 1880-tól két évig az obszervatórium igazgatójának asszisztense volt. Később, miután három évi pozsonyi matemetika-tanárkodás után visszatért Kalocsára, ő vette át az obszervatórium igazgatói tisztét. 1886-ban hozzákezdett életművéhez, a Nap felszíni jelenségeinek kutatásához.

Megfigyelései a protuberanciák alakváltozásaira, felszállási sebességére, illetve színképére vonatkoztak, de vizsgálta azt is, hogy milyen kapcsolat van a protuberabnciák és a földmágneses jelenségek között. 1896-ban az Astronomische Nachrichten nevű folyóiratban foglalta össze addigi észlelése alapján levont következtetéseit. Magyarázatot adott a kromoszféra szerkezetére, a protuberanciák színképvonalainak eltolódására. Minthogy élete során több, mint három évtizedig folyamatosan figyelte és kutatta a napfelszíni jelenségeket, száznál jóval több közleménye jelent meg tudományos folyóiratokban, illetve a kalocsi obszervatórium saját kiadványában, a Publicationen des Haynald Observatoriums-ban.

1916-ban a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választották. Ezenkívül több külföldi akadémiának is tiszteletbeli tagja volt. Később, a Holdon az egyik krátert róla nevezték el.

Tudományos sikerei ellenére - rendtársai emléke szerint - szerény, mindig jókedvű és szeretetreméltó egyéniség volt. 1927. december 21-én halt meg.

Augusztus 11-én, amikor a napfogyatkozás érdekes perceit éljük át, mi, soproniak, gondoljunk majd rá is büszkeséggel és szeretettel!.

Közli: Légrádi Imre



1999. június 20., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület