CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

a hétfő latin neve ma is: feria secunda

a hétfő latin neve ma is: feria secunda

Mikor van az ezredforduló?

2000. dec.31-rôl 2001. jan. 1-re virradó éjszaka éjfélkor.
Egy téves elképzelésen alapuló ellenvéleményt idézek, mely szerint "Az évszámok mint természetes számok a nulla (origó) pontnál kezdődnek... s az első év 0-1-ig tartott. "
Ha ez az okoskodás igaz, akkor volt nulladik év, akkor annak az évnek az első hónap első napját így kellett volna leírni: 0.00.00. Ez pedig nyilván képtelenség. Tudomásom szerint a nulla nem természetes szám, a rómaiak pl. nem is ismerték, pedig már ők is számolták az éveket, igaz nem Krisztus születésétől, hanem Róma városának alapításától.

A sorszámozás értelem szerint nem a 0. (nulladik)-kal, hanem az 1. (első)-vel kezdődik, amit így írunk: "1."
Ennek szellemében:
- Egy újság, folyóirat legelső száma az 1. évfolyam 1. száma és nem a 0. évfolyam 0. száma. Így
- Az első év sem 0. év, az év első hónapja a január sem a 0. hónap, és január első napja az elseje sem a 0. nap, hanem jan. 1. Az első 10 nap elsejétől tizedikéig ("1." - "10." -ig) bezárólag tart. Az év 12 hónapja is az 1-tôl a 12-ig tart. Az első évtized az 1-tôl a 10-évig, az első évszázad az 1-tôl a 100-évig, az első évezred 1-tôl az 1000-évig. A 20. évszázad, amelyben még vagyunk 1901. jan.1-tôl 2000. dec. 31-ig tart. Ennek szellemében a második évezred 1001. jan. 1-tôl 2000. dec. 31-ig tart, így az ezredforduló - véleményem szerint - a 2000. dec. 31-rôl a 2001. jan. 1-re virradó éjszaka van, a harmadik évezred pedig 2001. jan. 1-gyel kezdődik.

A számítástechnikában a sorozat kezdő tagjának indexértéke valóban 0, s valóban az első tízes csoport a 0. indextől a 9. indexig tart. Az évek számlálása azonban nem számítástechnika. A számítástechnika problémája a 2000. évvel pedig nem az ezredforduló értelmezéséből, hanem az évszámok meggondolatlan tárolási módjából ered. - Nullszériáról beszélnek pl. a gépgyártásban, ami azonban nem elsőt, hanem próbagyártást jelent. - Mai gyakorlatunkban a nap is a 0. órával kezdődik, de az ókorban, amikor még nem voltak óraszerkezetek, nem beszéltek nulladik óráról, hanem a nappal és az éjszaka 1. és további óráiról.

A Szentatya az ezredfordulóra jubileumi szentévet hirdetett. Ez 1999. karácsonyától 2001. húsvétjáig tart. Ezzel a jubileumi szentévvel azonban nem a 3. évezred első évét, hanem a 2. évezred utolsó évét ünnepeljük, megváltásunk 2000. évét. Aki eléggé jártas az ünneplés kérdésében, az tudja, hogy az ószövetségben minden 7. év volt a sabbath év, a nyugalom éve, a jubileumi év pedig az 50.-ik volt, a 7 x 7 éves ciklust befejező év. Így mi is a jubileumot, a 2000. évet, mint a második évezred utolsó évét ünnepeljük, és nem mint a harmadik évezred első évét. Szintén az ószövetség idejéből származó hagyomány, hogy a hét első napja, a teremtés napja a vasárnap, a hét hetedik napja pedig, a szombat, a nyugalom napja. Ezen nem változtat az, hogy a mai közgondolkodás a vasárnapot a hétvégéhez csatolja, és a hétfőt tartja a hét első napjának, hiszen az egyházi szóhasználatban a hétfő latin neve ma is: feria secunda (azaz második nap).



Dr. Rédly Elemér városplébános



1999. január 31., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület