CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

a lexikon szerint

a lexikon szerint
Értékek és emberek

Grafika: D. Hoffer E.

Egy cikk elolvasása keltett bennem gondolatokat, mely arról szólt, címében legalábbis, hogy változó értékek korában élünk. Mihez is kapjon ilyenkor az ember, hiszen magam is, gondolataimmal együtt, jórészt egy változó kor "eredménye" vagyok. Ezzel szemben minden porcikám valami állandó, valami stabil után vágyódik, mint a görög fizikus ama stabil pont után, aminél fogva kimozdítja a Földet. Nézzünk hát utána! A lexikon, vagy ahogyan a kiadó reklámozza, az "Alapmű" szerint az érték elsősorban gazdasági kategória. Használati-, csere-, forgalmi-, határ- és megannyi más érték sorakozik egymás mellett, miközben a büntetőjog határértékeiről olvasom a következő passzust: 2 frt vagy 50, 100 vagy 2000 frt. Ezek az értékhatárok. És ebben a tekintetben máris egyetértek a cikk írójával: ma ezeket értéknek mondani bizony nehezen lehet. Megváltoztak az értékek.
De folytatódik egy csonka mondattal a lexikon gondolata: "különböző életviszonyokban különböző értelemben vétetik; az erkölcsi javak, a művészeti alkotások, a politikai intézmények értékéről is szokás beszélni." De régi is ez az "Alapmű"!


Valaki szörnyű kavarást végzett. Elfelejtette definiálni az érték szellemi tartalmát. Vagy mégsem? Szlogenek jönnek és mennek. Amíg élnek, varázserővel rendelkeznek (anyagi értékkel még csak-csak, szellemivel a gyakorlatban a legkevésbé). Ilyeneket hangoztatunk: "Nálunk a legfőbb érték az ember!", "Az érték a mérték!" Amikor pedig mindez bukik a megvalósítás hamisságának színrekerülésével, vele bukni látszanak a valódi, a változatlan értékek.
Véleményem szerint ugyanis vannak értékek, vannak állandó értékek. Ami változik, az az emberek értékítélete. Szokás divatnak, ízlésnek, szokásrendszernek nevezni. Ezek azok a fogalmak, amelyek egyike sem tévesztendő össze az értékkel.
Az embernek minden időben törekvése volt, hogy valami útmutatót, valami biztonsági fogódzót hagyjon utódaira. Ezt a történetiségben mind komplexebb módon tudta csak hátrahagyni. Ennek a szándéknak az utóda az a követelményrendszer, amelyet alapkövetelménynek szoktunk nevezni. Az értékek listája időben mindig a valóság után egy tisztességes latenciával kullog, éppen, hogy elkerülje az elhamarkodott értékítélet tévedéseit. Ha úgy tetszik, ilyen értékfelsorolás a tízparancsolat - ki mit fogad el belőle, mert válogatni is divat, még a jogrendszer alapját képező pontokból is. (Sokan már csak a hetediket ismerik és azt is csupán akkor, ha a sajátjukról van szó.) Léteznek művészeti alkotások, melyek akkor is értékek, ha nem olvassák őket, akkor is értékek, ha nem kígyóznak végeláthatatlan sorok előttük. Valami ilyen kényszer-sorrend világlik ki a NAT-ból. Valami ilyennek kellene kicsendülnie az önkormányzatok kulturális jogrendjéből, ha vállalni mernék és nem politikai intézmények végeznék az "értékmeghatározást". Ez pedig többnyire ilyen egyszerűen hangzik: vajon nő-e tőle a népszerűségem, nő-e belőle a hasznom?
Amikor a részigazságok szlogenjei elnyomják a teljesség iránti igényt, akkor kerül veszélybe az ember maga. Pedig az ember értékét, méltóságát senki nem tagadja, csak kevesen ismerik el a gyakorlatban. Már az élet fogalmáról is definíciós problémáink vannak. Érték-e az élet és melyik élet érték? Érdemes-e létrehozni, érdemes-e megőrizni?
Az értékek valódi élete mindennapi elfogadottságukkal együtt lángol és alszik ki. Sok adat szól amellett, hogy a szellemi értékek nem nagy lángon égettetnek napjainkban, illetve más megjelenési, közvetítési formát kell választanunk.
Ez megengedett és sokszor kívánatos is. Ami tilos: lemondani arról, ami emberi mivoltunkat bizonyítja, ami méltóságunkat jelenti. Az eddigiekben az értékek mindig szaporodtak: nőtt a kincsünk. Ha egy újabb szlogen kedvéért kincseinket szétszórjuk, születik-e egyáltalán utód, aki egy értékteremtő- és megőrző kornak azokat újra összegyűjti?

- DI -



2000. január 25., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület