CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Optimizmust, derűt, bölcsességet sugalló alkotások

Optimizmust, derűt, bölcsességet sugalló alkotások
DUDÁS GYULA nagybányai festőművész kiállítása




Nagybánya vulkanikus hajlású hegyek, lankás rétek körülölelte bányászváros. Nem csak altalajában rejt nagy mennyiségű gazgdagságot - színes- és nemesfémeket, kvarckristályokat - , hanem csodálatos formai és festői gazdagságával a felszín is lenyűgözi az oda látogatót. Nagybánya festőváros. A Hollósy-iskola festőközössége a közeli táj motívumkincsét kiapadhatatlan forrásként használta fel ábrázolásaiban.
A százdombú Nagybánya a későbbiekben Dudás Gyulát is keblére fogadta, elkápráztatta és táplálta tájaival-javaival. Dudás Gyula azon kevés festőművészek egyike, akik a nagybányai festőiskola szellemét, hagyományait tudatosan folytatják. Ifjú művészként lehetősége adódott találkozni Ziffer Sándorral, Balla Józseffel, a nagybányai festőiskola kiemelkedő, idős mestereivel. Szellemi erőt és ihletettséget e nagy elődöktől merített, de igazi jó barátja Nagy Oszkár volt.


Az Erdélyi Házban bemutatott képei - a néhány franciországi és hajdusági művésztelepeken készültek kivételével- Nagybányát idézik. Megjelennek Nagybánya ismert tornyai, a katolikus templom ikertornyai, a magányos István-torony, a református templom kucsmatornya, a Liget a Virágvölgy alatt, az őszi Morgó a Kereszthegy és a karóba rakott szénaboglyák .
A nyári tájképeken villogó színei, a tobzódó vörös, sárga, sötétzöld, izzóvá hevülnek. Avarillatú fuvallatként zörren az őszi rozsdavörös, arany. Puha tapintású hótakaró tisztaságával vagy éppen vakító foltként jelenik meg a fehér . Szürkésbe jegesedik a télvégi utcarészlet, amelybe a jellegzetes kontyos bányászházak barnás-vörösesen lopnak melegséget.


Dudás Gyula tájképfestőnek vallja magát. S bár a nagybányaiak még Hollósyék idejében hozzászoktak az utcán dolgozó piktorok látványához, Dudás legtöbb festménye - vallomása szerint - helyszíni vázlat alapján ugyan, de a műteremben készül. Talán ezzel (is) magyarázható, hogy képei nem csupán és elsősorban a táj fotókópiái, hanem sokkal inkább ember és természet viszonyának megjelenítései. A műterem kínálta lehetőség : a valóban jellegzetes és fontos elemek megtisztítása a kevésbé lényegestől, ez az amitől festményei természetközpontúvá és ugyanakkor emberközelivé válnak. Így telítődnek érzelemmel: a régebbről ismert sötétebb tónusú képeket az utóbbi időben optimizmust, derűt, bölcsességet sugalló alkotások váltották fel.


Vallomása szerint kedvenc színe a fehér. Téli tájképei formai és árnyalati gazdagsággal telítettek. Az ábrázolt "hideg világ" nem fagyott világ: bensőséges, nyugalmat, megfontoltságot, biztonságot áraszt.


A napokban 70 éves Dudás Gyula 1990. évi nyugdíjba vonulása után kizárólag a festészetnek él. Azóta - a határok megnyitásának következtében- számos nemzetközi alkotótábor résztvevője. Alkotásai fellelhetők a világ minden szegletében múzeumokban, magángyűjteményekben. Mindenhol Nagybánya , - a magyar piktúrát megtermékenyítő, átalakító, meghatározó - szellemét" képviseli. Ehhez adjon Isten erőt még nagyon sokáig!
A kiállítás az Erdélyi Házban tekinthető meg május 29-ig, munkanapokon 10-15 óráig



- Tóth Éva -



1999. május 18., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület