CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A ceruzalovagok örök élete

A ceruzalovagok örök élete

Szines dobozokról álmodom

Kosztolányi módosított idézése csak játék a szavakkal, a tartalom más, talán nem olyan szépen sorokba szedett, de igaz. Ki ne tudná egy bizonyos koron túl, hogy szagok, illatok - minőségtől függően egész képeket, egész történeteket hoznak fel a tudatalattiból, hozzáillő érzelmi állapotokat is kölcsönözve a rég elfeledettnek hitt történeteknek.

Megfoghatatlan nosztalgia él bennem a ceruzák, írószerek iránt. Minden bizonnyal öröklődött a szokások és ceremóniák egymásutánjában, mert első világos emlékeim egyike, amikor édesapám kinyit egy gyönyörű dobozt és kivesz belőle egy csodálatosan, kézzel és éles késsel, annyi gonddal kihegyezett ceruzát, arany gömbszelettel a másik végén. Mint katona a vonalból, mint bogáncs-kóró a füvek szőnyegéből, emelkedik ki a barna-sárga árnyalatok átmenetében ragyogó ceruza, hogy már a kézben ívet írva a levegőben a papíron landoljon, hogy az egyszerűség legszebb vonalait és a betűvetés szépségét mutassa be nekem. A szavak pedig, melyek kísérik, ugyanolyan emlékezetesek: "ha egyszer komolyan szükséged lesz rá, itt találod őket a dobozban."

Az évek múltak és a feladat csak nem közeledett. Az általános és gimnázium padjaiban bűn lett volna ilyen ceruzát használni: megjelentek az első golyóstollak, hogy sietős írásomat elmondhatatlanul megcsúfítsák, sietős Laricsev-szenvedéseimet meggyorsítsák. Ugye, ide mégsem illik egy Mephisto vagy Flor de Bahia, Thebris, Scala, Turán és a király, a Faber Castell? Aztán a nem műszaki tudományok tankönyveibe sem kívánkoztak a gyönyörű, selymes 2B-s grafitcsodák, azoknak tökéletesen megfelelt a magyar tucatáru. Pedig az egyetem végére már, sajnos, tulajdonosa lettem a dobozoknak és tartalmuknak.


Az utóbbi évek alatt vettem észre, hogy a millió recept írásához vannak kedvenc golyóstollaim, hogy meg-megakad egy-egy töltőtollon a szemem és a csodálatos, vékony-hegyű töltőceruzákból is többet veszek a kelleténél. A nem használt darabok, mint valami gyűjteménybe, a dobozok szomszédságába vándorolnak. Nem, nem lehet őket összehasonlítani a klasszikus darabokkal, mert ezeknek, bármennyire is csillognak, már szaguk sincs és hol vannak azok a szép dobozok, a tucatos keményborítások és a harcos lovagok, akik a dobozfedélen és a használó szívében küzdöttek hegytörésig a használat és önfogyasztó alkotás segítésének dícséretére?

Mostanában mind többször nyúlok a fiók széléhez, hogy kihúzzam és csak egy pillantást vessek a sorakozó egyetlen rendre a szobámban. A lovagok most is harcra készek, miközben a nyomtató meg-megrándítja az asztalt, ahogyan önti magából a szebbnél szebb egyen-oldalakat és ilyenkor a két bajvívó szerszám a lovagok kezében összekoccan. Mint varázsló pálcája nyomán megjelenik előttem a ceruzák fölött a kéz és a bíztató arc, hogy újra keressem a feladatot, amire már igazán érdemes lenne feláldozni az illatos grafit-csodákból.


- DI -



1999. május 19., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület