CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

így munkálkodjanak a soproni borvidék világhírűvé tételében

így munkálkodjanak a soproni borvidék világhírűvé tételében
A kilencedik Soproni Borünnep

Szombaton és vasárnap Sopronban a Fő téren zajlik a kilencedik Soproni Borünnep. A rendezvényt Sopron Város Fúvószenekara, Sopron Megyei Jogú Város polgármesteri Hivatala és a Tuorinform Iroda szervezte. A rendezvény szakmai, illetve kulturális irányítói és szervezői Taschner Kurt és Weinberger Károly.
Ebben az évben a Phare Területfejlesztési Iroda támogatásának köszönhetően a soproni és osztrák (Blaufrankischland) borosgazdák mellett csallóközi gazdák is kóstoltatják és értékesítik boraikat.


A Borünnep jó hangulatát a szabadtéri színpadon egymást váltó fúvószenekarok biztosítják: az Ágfalvi Fúvószenekar, Kapuvár Fúvószenekara, a soproni Juventus Zenekar, Eisenstadt Fúvószenekara, Siegendorf Fúvószenekara és a fő rendező Sopron Város Fúvószenekara. Fellép a Testvériség Táncegyüttes.

A mazsorettek felvonulása utáni megnyitót Keglovits István a Soproni Bor Útja agrármarketing program vezetője tartotta. Köszönetet mondott a szervezőknek és a Phare Irodának, hogy évről évre egyre színvonalasabban rendezhetik meg a soproni bor ünnepét, továbbá a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsának, a borvidék önkormányzatainak, és a Nyugat-Magyarországi Egyetemnek a Soproni Bor Útja közösségi marketingprogram támogatásáért. Kérte a gazdákat, hogy a jövőben még nagyobb összefogással szorgoskodjanak, sáfárkodjanak jól a soproni borvidék természeti kincseivel. Őrizzék a hagyományokat, és a közösségi programok által megvalósított célokban találhatják meg az emberi békességet. Az összefogásban végzett közös munka által gyarapodjanak és így munkálkodjanak a soproni borvidék világhírűvé tételében.

A Taschnervin Kft. a közönség szórakoztatásán kívül mindenről gondoskodik. Az ő dolguk az összes műszaki feltétel biztosítása.
Taschner Kurt elmondta, hogy a Soproni Borünnep egy határokon túlmutató együttműködés második programpontja. Ennek részeként résztvettek egy EU-borút bejáráson Ausztriában, júniusban pedig Dunaszerdahelyen lesz egy bormarketinggel kapcsolatos szakmai fórum.
A soproni boros gazdák bizonyos értelemben egymás konkurenciái ugyan, de az egységes fellépéshez egység szükséges, azért, hogy garantált legyen: a turista minden soproni pincében megfelelő körülmények között jó minőségű bort kap. Mert ha valaki bárhol Sopronban rossz bort iszik, akkor ez soproni borvidéket fogja minősíteni.
Nem lehet másképp, az egységes fellépés a jövő útja.

A kulturális programot Weinberger Károly, a Soproni Fúvószenekar titkára szervezte.
Kilenc évvel ezelőtt, hogy a soproni bor kellő megtiszteltetésben részesüljön, úgy gondolta, hogy az előző évi bor beérésének idején, amikor az már fogyasztásra igazán alkalmas, a Soproni Fúvószenekar segítségével megszervezi a borünnepet. Az elején ennek a helyszíne a Városi Zenepavilon volt. Később a városi önkormányzat is bekapcsolódott a rendezvénybe, és az erdei környezetből az ünnepet lehozták a Fő térre, azzal a nyilvánvaló céllal, hogy a belvárosban is pezsgővé tegyék az életet.
A kilencedik Soproni Borünnep május 28-án, vasárnap folytatódik fúvószenével, borkóstolóval, tánccal a soproni Fő téren.

Kép és szöveg: Tóth Éva



2000. május 28., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület