CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Egy multimédiás polgár-öntudat formálás lehetősége

Egy multimédiás polgár-öntudat formálás lehetősége

Évezredek a Borostyánkő út mentén II.

Link az első részhez.

A kiállítás második fele két nagy terem a második emeleten: itt a X-XVII. század Sopronát és környékét kívánja bemutatni a szervező. A kiállítás ezen része jóval szelektívebb és az emlékek mennyiségéhez képest szűkszavúbb. Ezt kikényszeríthette a hely nagysága - relatív szűkössége.

Így is jó ábrákon és több vitrinnyi tárgyi emléken át tart az időbeli utazás. (Csak egy gótikus-középkori emlékekben ilyen gazdag város engedheti meg magának azt a luxust, hogy ilyen röviden intézze el polgárságának közvetlen előzményeit.) Külön szépség a lovagterem-nagyságú helyiség faragott ablakai (melyeknek enyhén szólva is huzatosan záródó táblái már a nyitás idején 12 fokra csökkenő külső hőmérséklet mellett is reumát igértek az ablakmélyedésban tartózkodónak) és az azokból nyíló külső-belső panoráma. (A nyitáskor már az egyik ablakon húzódó műanyag ragasztócsíkok nem mutattak túl jól!)

Innen már csak egy folyosó és egy multimédiásnak kinevezett kis szoba, egyetlen számítógéppel és töredékes CD anyaggal, egy ajtó, ami elválaszt az elmúlt két század polgárságának kiállításától, az épület másik részében. Így válik teljessé a történelmi panoráma. Illetve: a kiállításról távozó, a korban ismereteit bővíteni szándékozó, netán képeket elvinni akaró látogató még nem juthat hozzá a CD-hez, csak két, kevés képpel illusztrált és ehhez képest nem olcsó kiadvány között válogathat.

Pedig ennek a kiállításnak az anyaga CD-n teljes egészében, egy jóval teljesebb és részletesebb szöveggel, korabeli dokumentumokkal, régészeti fényképes anyaggal együtt a soproni iskoláknak nagy segítségére válhatna. A CD terjedelme lehetővé tenné történelmi városkalauz és levéltári anyag-kiegészítéssel egy Sopron történeti könyv közzétételét is.

Magam úgy gondolom, hogy minderre alkalom ennek a kiállításnak a létrejötte, hogy magát a kiállítási anyagot, annak bőségében, valóban élő illusztrációként használhassák a történelemórák keretében - kötelező jelleggel - idelátogató iskolások. Remélem, hogy a máris akadályokba ütköző CD elkészültének és megfelelően bő anyaggal való ellátottságának nem lesz eszköze az a hamis szemlélet, hogy ami elektronikusan hozzáférhetővé válik, az után már kár akár a Fabricius házba elmenni. Aki belélegezte a kiállítás levegőjét, az tudja, hogy igazam van.

- DI -
Foto:Pluzsik Tamás gépével



1999. június 21., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület