CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

csókot lopni és flaskákat törni...

csókot lopni és flaskákat törni...
Borbaráthölgyek látogatása

Grafika: D. Hoffer E.

Arról értesültünk, hogy
"ez év március 24-én 25-én és 26-án a Soproni borvidékre látogat az Első Magyar Borbaráthölgyek Egyesülete. A vendégek programja a Soproni Bor Útja közösségi marketing program része.
A látogatás védnöke a Soproni Gasztronómiai Társaság, a Corso étterem és a Soproni Borrend. A vendégek megtekintik a Lővérek alján levő Sop-Vin pincészetet, a bánfalvi Pálos pincét, amely festői környezetben, egy hegy oldalába vájt pince. Fölötte középkori kolostor, melynek megtekintése során a borhölgyeknek alkalmuk lesz gyönyörködni a soproni fenyveserdők sudár fáiban. Vendégeink látogatást tesznek a belvárosi Rákóczi pincébe, ahol kiváló kékfrankos kóstolgatása közben Dr. Szita Miklós hordótörténeti előadását hallgathatják meg.
Nem messze, a Petőfi pincében a poncichter hagyományok felelevenítése során mókás hangulatú borakadályversenyt szervezünk.
A további programok során vidám koccintásra várja a borhölgyeket Dr. Gimesi Szabolcs a borváros polgármestere és Molnár Tibor hegyközségi elnök. Magyar Dezső, borrendünk ceremóniamestere méltósággal ismerteti a soproni borok történetét.
Később a híres fertőparti vendégszeretettel üdvözli a borhölgyeket a fertőbozi Széchenyi pince, ahol anno grófok loptak csókot grófkisasszonyoktól a gesztenyefa hordók között.
Mindezen programokat a legnagyobb szeretettel ajánljuk nemcsak a borhölgyeknek, hanem a világon mindenkinek, aki kiváncsi egy kis borvidék nagy boraira."

Eddig a hír "komolyabbik" fele, mely tényleg érdekes. A többire már nem is érdemes odafigyelni!
Mert mire asszociál ilyenkor a rosszindulatú, csak borharapó szerkesztő?

Először arra, hogy nyilván létezik a Borbaráturak Egyesülete is, mindkét egyesület alapszabályában viszont szerepel a kitétel, miszerint egy családból egyszerre ketten nem lehetnek tagjai az egyesületeknek és a két egyesület köteles programját előre kiadni, nehogy valamelyik pincében véletlenül is összetalálkozzanak, férjuram és felesége, mert kezdetét veszi a bo(ú)rháború...
Aztán arra gondol, hogy a borakadályverseny futószámát a mustosított rövidtáv jelenti, melynek a (be)teljesítését a jelenlevőknek a felcsatolt borkorcsolyák és közbevetett dongák nehezítik.
Megjelenik lelki szemei előtt a párhuzamosan megrendezett borfelszívódási verseny győztese, az, aki először dől ki a kóstolgatásban. Vesztese az, aki még mindig tiszta fejjel hagyja el az utolsó helyszínt. Ő ugyanis köteles újra kezdeni az egész programot.
Nyilván a rendezvény egyik fő attrakciója a nemzeti és városi nagy boranya megválasztása, aki a gesztenyeszagú pincében (szagoltak már virágzó gesztenyefákat?) pincében a grófok szellemétől mást is kapott csókokon kívül...
Egy valamirevaló látogatás lehetséges újabb állomásai: a legjobban kopaszító borgazda (bor-bély), az akadályfutás sövényugrója (bor-bolya), a legtöbbet helyeslő borivó (bor-da), a szolmizáló borivó (bor-dó), a méregre legjobban asszociálható ízű bor tulajdonosa (Bor-gia), a legjobb borszaporító (bor-jaddzó), a legrosszabb lőre termelője (Bor-ne-ó!), a gyilkos bor (Bor-oszló), a férjriasztó bor (bor-zadály), a pösze bortartó (bor-(s)zeb) és az önkielégítő bor (bor-ona) címek megválasztására.
A vendégek után a borgőzös Tűztorony szoknyában, azt is térdig felhúzva, a szokásosnál kissé ferdébben integet, mellette kulturáltan támolyog a soproni fenyveserdők összes sudár fája. Az ember- és borbarát hölgyek pedig egyre gyorsabban, szél szárnyán távolodnak, amiben nem kis része lehet annak, hogy nemes hagyományainkat követve a poncichtereknél babrétest fogyasztottak.

- DI -



2000. február 17., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület