CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Egy nem degenerálódott nemzet

Egy nem degenerálódott nemzet
Amit Szent István tett

Tisztelt Olvasók!
Elég ritka naptári eset, hogy Szent István király ünnepe vasárnapra esik. Nos, az idén így van. Az egybeesés tálcán kínálja a lehetőséget, hogy arról írjak: éppen István királyunk parancsolta meg, hogy minden tíz község építsen templomot, kötelező legyen a vasárnapi templomlátogatás, és akik elmaradnak erről, azokat meg kell nyírni vagy botozni.
A vasárnapi templombajárás elősegítésére a heti vásárokat az Úr napjára tétette, így lett a "vásárnap" az Úr napja, és a kereskedők áldották a király eszét, mert sokkal egyszerűbb volt nekik a tíz község egyetlen temploma elé kirakodni, mint tíz helyre cipekedni az áruval az akkori utakon. Arról pedig még az európai gondolkozású király sem álmodott, hogy biológiailag milyen zseniális a gondolat: az akkori 20-30 családból álló kis községek fiataljainak kiváló találkozási alkalmat kínált a tíz községből összesereglett ifjúság, akik a szentmise után nyilván vidáman szórakoztak és ismerkedtek, s ezzel lehetővé vált, hogy ne egy község fiataljai házasodjanak egymás közt és ezzel pár nemzedék után az egész falu vérségi kapcsolatba kerüljön, hanem egészségesen keveredjék a vér, s így akaratlanul is megszűnjék a degenerálódás veszélye...



Szóval: István király. A szép egyházi és politikai szónoklatok között talán nagyon prózaiak ezek a gondolatok, de talán éppen ezért hozzák közelebb hozzánk Istvánt, a keresztény férfit, a kereszthordozó családapát és a teljesen földönjáró szentet.
Csak a profi történészek tudják némileg elképzelni István király különös életterét. Télen-nyáron jéghideg kőpaloták, a nyugati és keleti keresztény követek, hatások kínos találkozásai, az emberi érzelmeket korlátok közé szorító politika, rémes gyermekhalandóság, a kialakuló középkor árnyai és fényei... Háta mögött pedig egy szilaj, gátlástalan hatalmi múlt, a brutális kalandozások nehéz terheivel. Segítője egy zseniális pedagógus, Gellért. Mellette egy melegszívű, korát messze meghaladóan nyitott gondolkozású asszony, a császári sarj, Gizella. Lelki barátja Adalbert, a szláv szertelenségű, fékezhetetlen temperamentumú főpap. S odaáll 25 évesen a szláv főpap elé, és kéri a keresztény nagykorúvá válás szentségét, a bérmálást. Micsoda titka ez egy férfiember belső világának!
Tudjuk, hogy a magyaron kívül beszélt latinul és németül. Írni tudott, amit kora uralkodóinak tizedrészéről sem lehet elmondani. Az ellene lázadókkal olyan irgalmas volt, hogy a mi korunk politikusai is tanulhatnának tőle. Hallatlan lelkierővel viselte személyes életének csapásait, amikor szemefénye, Imre herceg, nem sokkal a trón átvétele előtt meghalt (elég különös, máig sem tisztázott körülmények között!). Az idős király nem omlott össze, hanem a hit hősies fokán Annak kezébe tette országa sorsát, Akit felnőtt fejjel, korunk fiataljait megszégyenítő tudatossággal a népek Anyjaként ismert meg.
Korunk pszichológiája értetlenül áll ez előtt a páratlan lelki-szellemi zseni előtt. Álkeresztény széplelkek persze nyafognak, hogy milyen kemény kezű volt. A liberalizmus csődjébe jutott nevelésünk elvégezte sötét munkáját: először az előző rezsim-nevelte szülők agyába szuggerálta, hogy ami kellemes, az mind szabad is, aztán a felnövő fiatal nemzedékbe injekciózta a hazug mérget, hogy jogod van a testedhez, senki se szólhat bele, hogy mi jó neked, és mit kívánhatsz és szerezhetsz meg. Nos, ez a nemzedék sose fogja megérteni, hogy István király ösztönösen rájött arra, hogy bizonyos jó célok érdekében nem finomkodva kell kunyerálni, hanem határozott, világos utat kell mutatni. Talán ez a legfontosabb üzenete az idei Szent István napnak: a tiszta beszéd és a hiteles élet fölöslegssé teszi az álszent nyafizást. Kedves Olvasók! Kérem, ne ütközzenek meg ezeken a formabontó ünnepi szavakon! Semmitmondó, úgynevezett ünnepi gondolatokat sokkal könnyebb lett volna írnom. Hiszem azonban, hogy István királyunk ünnepét nem szabad beszennyeznünk rutinszerű, üres szöveggel. Az biztos, hogy minden nemzedéket újra kell nevelni. Mindig elölről kell kezdeni az emberek alakítását. Ne fáradjanak bele a szülők és nagyszülők ebbe az idegölő feladatba! Semmivel sem kisebb az esély ma, mint István király idejében. Lesz még ebben az országban olyan lelki-szellemi légkör, amelyben jó lesz magyarnak lenni. Talán jámbor befejezésnek hangzik, de hiszem, hogy Szent István király ma sem és a jövőben sem fogja elhagyni népét, és odaátról talán még többet tehet érettünk.
Bindes Ferenc plébános, Szent György Plébánia



2000. augusztus 20., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület