CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Az élet - sajnos - sohase volt az enyém!

"Az élet - sajnos - sohase volt az enyém!"

Bernáth Aurél emlékkiállítás a Festőteremben

Március 13-án 17 órakor Mikó István színművész előszava és Dr. Gimesi Szabolcs polgármesternek a Tavaszi Napokat megnyitó mondatai után Dr. Király István Szabolcs, a Somogy Megyei Múzeumok igazgatója nyitotta meg a Soproni Festőteremben a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum gyűjteményéből válogatott Bernáth Aurél (1895-1982.) emlékiállítást.


Először is a kiállítás meghívójához kell gratulálnunk. Nagyon jó és hasznos életrajzi összefoglaló olvasható rajta Horváth János műtörténész tollából, mely jó szolgálatot tesz az eligazodni vágyó tárlatlátogató kalauzolásában. A kiállított művek nagyrésze a legelismertebb, művészettörténetileg leginkább elismert korszakból, a két világháború közötti időszakból származik.Nagyszerű, ismert és kevésbé ismert művek, nagyméretű, pannókhoz és gobelinekhez készült vázlatok, előtanulmányok sorakoznak a falakon. A Festőterem látogatóját ritkán látható szép anyaggal ajándékozta meg a Pro Kultúra KKT és a Rippl-Rónai Gyűjtemény.

Bernáth Aurél mindig a leghatározottabban igyekezett elkerülni bármely korszakba, művészeti irányzatba sorolását, az izmusokhoz fűződő korai kapcsolatairól sem beszélt szívesen. Az igazán Berlinnel kezdődő önálló pálya jellemzőjeként a posztimpresszionizmust említhetjük. A valóságot szemlélve, abból táplálkozva festett, de mindig csak hangulatában, belső legjellemzőiben jelenítette meg azt a vásznon. A teljes emberi életre törekedett, a teljesség alatt a művészi kifejezés több formáját is magas fokon művelve. Könyvei megjelenésüktől kezdve sikeresek voltak és a 86 éven keresztül, egészségesen is a halál gondolatával vívódó emberségében vált teljessé ez a gazdag, földrajziságában is jellemzően ívet leíró alkotói élet, a címben szereplő idézet ellenére.

A recenzió írója szeretné, ha minden soproni polgár élne evvel a vissza nem térő lehetőséggel és a Tavaszi Napok egyik maradandó és kedves emlékét a kiállítás megtekintésével szerezné magának, mely 1999.márc.14- ápr. 11-ig tekinthető meg naponta 10-18 óráig.


- DI -
Foto:Pluzsik Tamás gépével



1999. március 13., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület