CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Prof. Dr Benyik György

Prof. Dr Benyik György

E-mail interjú a KÉSZ április 17-i előadójával



1.Kérem, bevezetőül beszéljen magáról!

1952-ben születtem, a Kecskeméti Piaristáknál érettségiztem, a Teológiát Szegeden és Budapesten végeztem, ott is doktoráltam. 1975-ben szenteltek pappá, a Kalocsa-Kecskeméti Egyházmegye szolgálatára, de 1977-től Szegeden vagyok teológiai tanár. Tanítottam ökumenizmust, szociológiát, retorikát, ó-és újszövetségi bevezetőt, szövegmagyarázatot, héber és görög nyelvet. 1978-tól két évig tanultam Rómában, a Gregoriana Egyetemen biblikus teológiai diplomát szereztem, teológiából PhD végzettségem van. Évekig hitoktattam, elsőként alkalmazva civil hitoktatókat Szegeden, a Tarján telepi Templomban. Több plébánián kisegítettem, sőt jelenleg is kisegítek a Szeged Felsővárosi Plébánián.
1977től folyamatosan a Szegedi Hittudományi Főiskola tanára vagyok, 10 éve szervezem a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferenciát. A Városi Televízióban 7 éven keresztül szerkesztettem a 30 perces "Lélektől lélekig" vallási magazin műsort (kb.170 félórás műsort csináltam), legnagyobb terjedelmű, könyvben megjelent művem "Az Újszövetségi Szentírás. Keletkezés- és Kutatástörténet." (Két kötet) Ez a mű több teológián tankönyv. 20-nál több könyvet , számos dolgozatot és cikket publikáltam, magyarul, németül, angolul és olaszul. 2000-re jelenik meg Aquinói Tamás Catena Aurea című művéből Máté evangélium kommentárja, mely az első 12 sz. keresztény egzegétáinak összegzése a híres szerző által és az egész középkorban tankönyv volt. Szintén előkészületben van a Magyar Biblikusok Könyvészete című bibliográfiai munkám.
Készítettem három filmet a Duna TV-nek is, egyet a "Via Dolorosa"-ról, egyet "Qumran"-ról, egyet a "Zsidó-keresztény párbeszédről". Szervezem Szegeden az egyház média-arculatát. Számos rádióinterjút készítettem a Szegedi Rádiónak, esetenként a Magyar Rádiónak is, - Esterházy Pétertől kezdve a jeruzsálemi nunciusig és a Vatikánban Cordes érsekig sok mindenki volt riportalanyom.
Jelenleg a tanári megbízásom mellett ellátom az Önkormányzatnál a Polgármesteri Kabinetben az egyházi és universitas ügyek főtanácsadói tisztét is. A Szegedi Universitas Rektorok Tanácsában a város állandó megfigyelője vagyok. A püspök speciális felhatalmazása alapján a Rotary Klub tagja vagyok. Szeged városától a "Szegedért" emlékérmet kaptam tevékenységem elismeréséért. Megalapítottam a Szeged Cambridge Baráti Társaságot a két város és egyetemei közötti együttműködés javítására. Kedvenc állatom a kutya és a ló, szeretek úszni, jobb esetben naponta szoktam, rendszeresen járok komolyzenei koncertekre. Azt, hogy mit ettem, elfelejtem, de hogy ebéd és vacsora között miről beszélgettünk, 10 évre visszamenőleg meg tudom mondani. 2000-ben ünneplem 25 éves papi jubileumomat, újmisémkor választott jelmondatom: "Én nem ítélem el a világot."


2. Mi a szakterülete? Végez-e kutatásokat? Ha igen, mi a témája?

Dolgozatomat a magyar bibliafordításokról írtam, nagyobb publikációt tettem közzé Mózes 5 könyvének érdekesebb szakaszairól, a messiási kérdésről, az evangéliumok válogatott szakaszairól, Pál és János teológiájáról. Kedvenc területem a bibliai apokrif irodalom. Legkedvesebb bibliai műfajom a parabolák, vagy más néven példabeszédek. Igen érdekel az Újszövetség háttér-irodalma.


Lázár feltámasztása


3. Mi tette szükségessé az un. Szegedi Bibliakommentár (Collegeville-i Bibliakommentár) megjelentetését? A szöveghű fordításra vonatkozó szerződés, vagy egyéb megfontolások miatt nem született egy általános bevezetés a sorozathoz?

Magyar nyelven a katolikusok soha nem adtak még ki teljes kommentár sorozatot az Újszövetséghez. Úgy gondoltam, ez a sorozat segíti azokat, akik Biblia-órákat szeretnének tartani, vagy akik különösebb előzetes műveltség nélkül egyénileg kezdik olvasni az Újszövetségi Szentírást. A Korda- és a Bencés Kiadó a kommentár fordítására kapta a jogot. Ehhez a Békés-Dallos szöveget tettük. Szeretném elmondani, hogy ez a 11 kötetes sorozat nem teljes, publikálni kellene még az Ószövetségre vonatkozó 25 füzetet, mely nyers fordításban megvan, de jelenleg nincs kiadó, aki vállalná a kiadását. A kommentár előtt el lehet olvasni az un. általános bevezetőnket: a saját művem, melyről a fenti bibliográfiai összegzésben már szóltam., egy rövidebb, népszerűsítő újszövetségi bevezetőt pedig írt Farkasfalvy Dénes Dallasban élő cisztercita szerzetes.


4.Van-e jól körvonalazható különbség az említett kiadvány és a protestáns bibliakommentárok (pl. az u.n. Jubileumi Kommentár, "A Szentírás Magyarázata" című, sokszor citált kiadvány) között?

Igen is meg nem is. Műfajukat tekintve ugyanilyenek a protestáns kommentárok is. Kétségtelenül a leghasználhatóbb magyar nyelvű a reformátusok által kiadott, un. "Jubileumi Kommentár", de a Collegeville kifejezetten reflektál a katolikus hittételek bibliai alapjaira is.


5.Megtenné ugyanezt az összehasonlítást pl. a SzIT Biblia-kiadása és az Ön által szerkesztett kiadás között?

A SZIT lábjegyzetei az un. Jeruzsálemi Biblia lábjegyzetei. Ezek az un. minimum megjegyzések, amely nélkül katolikusok nem jelentetnek meg szentírási szöveget. Az igazság, hogy ezt nem szoktuk kommentárnak nevezni, hanem csak lábjegyzetelt Bibliának tekintjük. Megjegyzései olyan rövidek, hogy nem tekinthető igazi kommentárnak.


6. Mi lesz a témája és címe a soproni előadásnak?

"Jézus és Lázár feltámadása" - Ugyanarról van-e szó, vagy más a kettő? Ki lehet-e "spórolni" a keresztény hitből Jézus feltámadását? Feltámadt-e Jézus, vagy csak lélekben, vagy pusztán hitben támadt fel? Mítosz-e a feltámadás, vagy valami más? Mit jelent az, hogy a "Feltámadás nem történeti esemény"?


Köszönöm az interjút és szeretettel várjuk.

- DI -



1999. március 30., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület