CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Békeidők

Békeidők
24 fénykép a falon


Az érdeklődő látogató 24 kinagyított fényképet láthat paspartou-ban, üveg alatt a Bányászati Múzeum első emeleti előterében. A kiállított fényképek nagy részének készítője Sopron szerelmese, nemesen megszállott interpretálója, dr. Friedrich Károly és Vargha Lajos. A múzeum látogatója ezen utóbbi mondat felét és azt tudhatja meg, hogy ki támogatta a "kiállítást". Értékelve a támogató szándékát és a tényleges támogatást, mégis csak hiányérzettel távoztam a múzeum épületéből.

Okai:
1. A "kiállításból" semmiféle képet nem sikerült vásárolnom (nem kapnom, vásárolnom. Ezért is vagyok kénytelen illusztrációként ifj. Storno Ferenc képét közölni... )
2. A képek "kopaszon", minden megjegyzés, cím, hely, alkotó megjelölés nélkül lógnak nagyjából szabályosan négyesével. Mint soproni lokálpatrióta, (és Sopronban az első u.n. idegenforgalmi osztály volt nebulója) egy kivételével felismertem az ábrázolt helyeket. Mindegyik története egy fél regény. Lehet, hogy ezeket már mindenki tudja, de vannak kétségeim...
3. Lehet, hogy a képek felakasztói kvízt szerettek volna szervezni. Ezt is lehetett volna. A megfejtések részére viszont nincs bedobó-láda. A megfejtéseket legalább egy lapon illett volna mellékelni.
4. Aki életében egyszer is látta-hallotta dr. Friedrich Károlyt idegeneket vezetni a városban, az tudja, hogy ez a fajta néma "fejtsd meg magad" magatartás milyen messze állott ettől az élettel és történetekkel teli "élő Sopron lexikontól". Ő tudta, hogy önmagában a látvány kevés, a lényeg mögötte, annak történetében, emberségében, a szóban való kommunikációban van.
5. A 2000. év jegyében fogant kiállítás még nosztalgiának is kevés, annak is hamis lenne. A világégések túlélői is csak retrospektíve emlegették a "békeidőket", akkor sokan nem úgy nevezték - teljes joggal.

Az egyébként érdekes képeket megtekintésre ajánlva csak remélhetjük, hogy az ismeretterjesztés színvonala a továbbiakban legalább megpróbálja megközelíteni az alkotókét, ha már a mai lehetőségektől olyan távol is van.


- DI -



1999. szeptember 25., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület