CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Egy-két telek kéne még, s meglenne minden műemlék

Egy-két telek kéne még, s meglenne minden műemlék
Mennyit ér a múltunk?

Baranyai Laci, akivel diákkorom egy kemény telén együtt szorongtunk a hóba temetett vonatban, s aki humorával 24 órán át életben tartotta az egész társaságot, akit azóta ismerek és becsülök, gyönyörű munkát végzett. Egy részben önkormányzati telek bizonyos hányada fejében felújította a "Két mór" házat.
Az indexen egyelőre a régi fotók láthatók, ma "lefényképeztem" az új állapotot. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy film nem volt a gépben, de már a nyolcadik kattintás után rájöttem. Nem is rossz arány. Hallottam ismerősről, aki egész Amerikát végigfényképezte hasonló módon. Kicsit csodálkozott is, hogy milyen hosszú ez a film, de itthon rájött már a turpisságra. Azóta gyűjt az új útra.
Én is hamarosan visszatérek és lefotózom a gyönyörűen sikerült, szép részeket.
Ennyi.
Mármint, ha hír lenne, még sok is lenne, de most jön a java. Van egy kapu a házon. Az még a régi. Nem, ezt nem Lacira szeretném testálni, viszont van egy több éve felállványozott Kecsketemplomunk, egy csicsásan kifestett oldalkápolnás (ahány kápolna, annyi stílus) és szürkére füstölődött volt fehér stukkós Szent György vagy Dóm templom, és soroljam még?
Csak azt szeretném megkérdezni, hogy Lacinak nem kellene-e még néhány telek, és az Önkormányzatnak nincs néhány esetlegesen a tarsolyában? Hátha lehetne valamire használni a bezárt Storno műtermet, hátha nem kellene minden pénzt állványozásra költeni, ha van egy ember, aki ügyes, aki ért hozzá és aki tud dolgozni?
Én nem bánnám, ha Laci kapná meg Sopron egész külterületét (az Ipari Parkkal együtt), de hadd mutogassam meg a "Két mór ház"-hoz hasonlóan felújított belvárost. Vagy szégyen, hogy Storno mit alkotott? Járt már valaki aktivitásban mondjuk a nyomában? Van bárkinek, beleértve a tisztelt műemlékeseket is, a legkisebb sansza, hogy most már az ismert előzmények birtokában, szellemi önzetlen nagysága fejében beköltözzön a Storno házba? Nos, Laci lehet, hogy meg tudna dolgozni érte. Én nem sajnálnám tőle.
Nem, uraim, jobb, ha erről hallgatunk. Kellene még egy ember, aki megnézi a Szent Mihály utcát, így, amikor beköszönt az ősz és Ady líraisága nélkül, merő prózában belátná, hogy sok ilyen, a városnak és nem a sárga főtéri épület gazdáinak pénzt és politikai előnyt hozó üzletre volna szükség. Globex? Ugyan, hol van már az? Feleségemet két napja kapacitálta egy hasonnevű cég, hogy telefonáljon és jöjjön, vegye már át a főnyereményt. Ő elfelejtette elkérni a három és fél milliárdot. Nem jutott eszébe a bankszámlaszámom.
De ez egy más üzlet. Itt már valaki bizonyított.
Láttam a Fűzfasor mögött egy szép, nagy telket és láttam a feltételezhető második kerülő út telkeit. Belterületesíthető területeket. Szépek, sok mindent lehetne belőlük helyrehozni. Mit szólnak hozzá, kedves soproni polgárok? Vagy ezek közül véletlenül egyik sem az önöké?
- DI -



2000. szeptember 16., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület