CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Újra ismerkedés-környezetismeret...

Újra ismerkedés-környezetismeret...
Balatoni anziksz I.


A hőség ma megint rekordot szeretne dönteni. Én is, tudtomon kívül.
A kutyákat reggel összeszedjük: a szomszédban csatangolnak.Ismét kerítésfoltozás ígérkezik. Tegnap este, érkezéskor már volt egy afférom a legkedvesebb, hátsó szomszéddal. Kedvesen, közvetlenül, mélyen a szemébe nézve próbáltam meg rávenni, tegyen le a kerítés lyukán átkódorgó kutyáim elpusztításáról - saját, jól felfogott és közvetlen érdekében. Inkább foltozzon ő is, mint én és ha nem megy, szóljon. Állítólag embernek született, mégha csak az első jelzőrendszernél tart is.
Megint tévedtem. Reggel kifésültem George–ot, a bernáthegyit, azt hittem, hőgutát kapott, nem evett, csak ivott, gondoltam, egy mellénnyel mégiscsak kevesebb. Aztán 5 perccel később a szomszéd kutyát hajkurászta, az oldal másod–szomszéd meg engem, hogy vigyem haza a kutyát. Minden sikerült, közben kiderül, hogy hasmenése van. George-nak. Azért nem eszik, csak iszik. Van esze. Az is kiderül, hogy az iker szomszéd meghalt már egy éve, azért nem látni, a gaz meg nő, számolatlanul. Szorgalmas ember volt és jó fejű, 3 éve vesztette el a feleségét, abba valahogyan belerokkant, nem volt, ki gondját viselje. Meghízott vagy százhatvan kilóra. Nagyon sajnálom.

Hogy miért kell megkeresnem azt a lyukat a kerítésen, ahol kutyáim világot akarnak látni? És éppen most, 35 fokban?! Kiderül, hogy a ház és a kerítés közötti pár centin az elmúlt 2 évben négy ecetfa és két bodzafa nőtt ki. Mindegyik elérte már a négy métert, mert az eresz fölött szívják a napot. Néhányat, négy centis törzzsel még csak kivágok a nagy , áttételes ollóval, de háromhoz fejsze kell. Néhány ötperces pihenő, egy lefekvés, mert pont a fejemnek dől az egyik fa, és máris ott tornyosul az udvaron a második zöld halom, amit el kéne égetni. Szél egy szál se, csak ónosan csillogó víz; ma sem lehet vitorlázni, a legelviselhetőbb még otthon a hűs házbensőben.(Pedig, mint mondtam, égetni is kellene, aztán a fenyők alsó ágait levágni...aztán...aztán...)

A méhek már a tél folyamán betelepedtek a szobaablak rolóházába, a szobában kellemes mézszag terjeng, a rovarirtóra rá se fütyülnek. Most már megindult a mézcsorgás is az ablakon, alig látni ki és ahányszor leengedjük a rolót, élénk kopogás és az ablak előtt méh–felhő jelzi, hogy a méhek nem szeretik a ringlispilt. Én sem. Meg tudom őket érteni. Tulajdonképpen nagyon kellemes a mézszag, csak az ablakot nem lehet kinyitni. Azt mondja a szomszéd – a másik, hogy a királynőt majd egy este kénes füstölés után ő kibányássza, akkor majd elköltöznek a hivatlan albérlők. (Vagy ő, aggodalmaskodom én, ha a méhek megindulnak.)

A harmadik szomszéd sövényt nyír. Demokrácia van. Nagyon jó látni, hogy most róla csurog az izzadtság, ráadásul még allergiás is, – az adriai sós lé biztosan jobbat tenne neki, mint a balatoni fűpollen. Rejtély, hogy milyen mazochizmus vezeti minden nyáron ide. Ha a sövénnyíró nem zakatolna a fülembe, akkor is tudnám a prüszkölések helyéről – ahol meglebben a sövény, merre is jár. Ezt hívják multiplex jelzőrendszernek. Ma csak 123–at tüsszentett, és a reggeli számolhatatlant nem is adtam még hozzá. A madarak már megszokták, én, még most is előfordul, összerezzenek.

Kutyáim kifeküdtek, a nap még jobban perzsel, magam is végleg behúzódom.

A legfontosabbat elfelejtettem; hurrá, nyaralunk, ha ez az eddigiekből nem derült volna ki.


-DI -



1999. jĂşlius 10., szombat 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület