CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Az ősi magyar hitvilág jelképei

Az ősi magyar hitvilág jelképei
Minden, ami a világban és az emberben jó, nemes és szép

A Millenniumi Év jegyében nyílt meg és augusztus 31-ig látogatható Babos Ágnes festőművész kiállítása a fertődi Muzsikaházban.
Babos Ágnes a Képzőművészeti Főiskola festő szakán szerzett diplomát, mesterei Barcsay Jenő és Sarkantyú Simon voltak. Az 1976-tól Győrben élő művésznő 1994 óta a soproni Benedek Elek Óvóképző Főiskola adjunktusa. A fertődi Muzsikaházban kiállított műveinek nagyobb része - egyéni megfogalmazású - szárnyasoltárokból áll.
A szárnyasoltárok művészete a tizenötödik századi Magyarországon élte virágkorát. A templom védőszentjének tiszteletére készült főoltár mellett számos befolyásosabb család vagy testvérület állíttatott oltárt a templomban.

Babos Ágnes szárnyasoltárai ezektől a hagyományoktól alakjukban, képi anyaguk szokatlan tartalmában és színvilágukban egyaránt eltérnek. A legszembetűnőbb, hogy hármas tagozódásuk mellett az oltárok fafaragásokkal díszítettek, formájukat az alapanyag eredeti formája határozza meg, a faanyag feldolgozatlanul hagyott részei arra a természetes állapotra utalnak, amely visszafordíthatatlanul változott meg, az ember keze nyomán. A faragott díszítések - Ősz Róbert munkái - az ősi magyar hitvilág ismert képei: a magyar népmeséből ismert égig érő fa, az életfa, amely az eget köti össze a földdel, és így közvetíti az égi erőt a gyökérig; a turulmadár, amely azon túl, hogy a magyarság küldetésének szimbóluma, jelentése szerint a fény fia kifejezés szinonímája.

A festményeken megjelenő képi világ tömör allegória, amelynek üzenete az ősi magyar hitvilág jelképeinek bibliai alakokkal, életképekkel való társításából ered. A már említett faragásokban előforduló szimbolikus jelentést hordozó elemek mellett megjelenik a csodaszarvas, a nap és a hold, a nyolcas tagozódású - világmindenséget jelentő - kör, az erőt és hatalmat megtestesítő oroszlán, a határokat megjelölő, embereket elválasztó kerítés.
A magyar műveltség egyik legősibb emléke, a rovásírás - amely valószínű a nyelvvel egyidős - szerves része az alkotások jelképrendszerének.

Hosszan lehetne még értelmezni a Babos Ágnes által használt szimbólumok egymáshoz való viszonyát, hiszen ezek jelentését alaposan tanulmányozva és ismerve a művészt - részben tudatosan, részben ösztönösen - egy egyértelműen megfogalmazott üzenet szolgálatába állítja.

A használt képek és jelek egyenként értelmezhetők és magyarázhatók ugyan, ám igazi üzenetük csak egyidejűségükben él.

Az egyenkénti szimbólumértelmezések szétszabdalásával éppen az a varázs törik meg, amely különleges erőt közvetít a néző felé: nézzük a képet, és nem azt látjuk, amit a művész az alakokban, formákban ábrázol, hanem a gondolatot értjük, amit közöl. Babos Ágnes képeinek meleg, derűs színei a mai szürke lelkű embert szembesítik a fénnyel, világossággal, színekkel, az arany méltóságával.

A szárnyasoltárok szakrális jellegét használja a művész arra, hogy a magyarság több évezredes kultúráját, az ősöktől örökölt - jelképrendszerben kifejezett - és mindannyiunkban ott rejtőző istenképűségét érvényre juttassa. Mindazt, ami az emberben jó, hasznos, nemes és szép. Mindazt, amire felismert küldetéstudatunk méltóságával és felelősségével törekednünk kellene.

szöveg és fotó Tóth Éva



2000. jĂşnius 07., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület