CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A határnélküliség eszméje, korábbi szakmai kapcsolatok

A határnélküliség eszméje, korábbi szakmai kapcsolatok
Art Focus Europa 2000

III. Nemzetközi Barokk Képzőművészeti Tábor és vándorkiállítás Sopronban

Korábbi soproni, bambergi, bécsi és grazi képzőművészeti körök szakmai, valamint az alkotó személyek közötti személyes kapcsolatokra épülve, harmadszor szervezte meg a Soproni Képzőművészeti Társaság július 15. és 22. között Sopronban az Art Focus Europa 2000 Nemzetközi Barokk Képzőművészeti Tábort.


A tábor eredetileg is deklarált célkitűzése az ember, a humánum és a képzőművészet kapcsolata a Millennium évében, tágabb értelemben Európa különböző régiói képzőművészeinek munkáiban - a művészet határnélküliségének megvalósítása által - az élet minden területére jellemző közeledés és összhang jelképévé vált.
A tábort Keresztény Richárd, a Soproni Képzőművészeti Társaság titkára szervezte, művészeti vezetői Bazsóné Nagy Gabriella, Dorosmai Erzsébet és Török Bernadett tanárok voltak.

Az ötvenegy alkotó műveiből a Festőteremben nyílt közös tárlatot a szervezők vándorkiállításnak szánták. Így Sopron után - a tervek szerint - Ausztriában, majd Németországban is az európai összefogás és nyitottság művészi eszközökkel való megteremtését példázva jelenhetnek meg együtt a soproni, bécsi, grazi és bambergi alkotók.


A különböző kategóriáktól, stílusoktól, áramlatoktól és törekvésektől függetlenül a kiállítás híven tükrözi azt a jelenséget, amely korunk művészeti eszméjét annak egységességének - jó értelemben vett - hiányában határozza meg. És ha a régi, beidegződött - most ne firtassuk, hogy mennyire helyénvaló - szokás szerint az általános tendenciát nyugatabbra véljük megtalálni, akkor - az ahány alkotó, annyiféle megfogalmazás mellett is - a nem soproni alkotásokra inkább jellemző, hogy a művek mellé szegődött fogalmak, gondolatsorok és átértelmezhető üzenetek töltik meg tartalommal a látványt.

A soproni közönség számára ismert helyi alkotók művei a figuratív-narratív és nonfiguratív pólusok közötti távolságnak ez előbbihez közelítő részén lelhetők fel, és egyértelműen vállalják és képviselik a soproni festészeti hagyományokat.


A már említett több éves kapcsolatnak köszönhetően a Kunstkreis Döbling (Bécs-Döblingi Képzőművészeti Kör), a Schiene Graz Festészeti és Grafikai Kultúregyesület és a Form und Farbe Képzőművészeti Csoport számos tagjának csoportos kiállításokon többször is adódott lehetősége a soproni bemutatkozásra. A különböző lelki habitusú alkotók művei jóval többet nyújtanak egyszerű forma- vagy színélménynél. A határok nélküli, képzőművészeti utazások, az általában hagyományos eszközökkel megjelenített, ám mégis szabadabban, képlékenyebben használt formai, kolorisztikai elemek emberközeli élményt adnak, mert a konkrét és elvont ábrázolások nem lépnek túl a hagyományos művészi eszköztár keretein.

A különböző felfogás, élményözön adta összehasonlíthatatlanságon túl az egyéni színek, megoldások özönében a látogató minden bizonnyal megtalálja a neki leginkább tetszőt. A jó értelemben vett, jellemző pluralizmus a szellemi program által meghatározott egységet vetíti elő.

Igazán sajnálatos, hogy az eredeti tervek szerinti pozsonyi részvétel - amint az ebből az alkalomból kiadott katalógusból is kiderül - objektív vagy szubjektív okok miatt meghiúsult.



2000. július 28., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület