CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Anyák napjára

Anyák napjára

Szavak az egy szál virág mellé


Zenei melléklet: Bach-Gounod: Ave Maria


Anyák mindig voltak és reméljük, hogy még nagyon sokáig lesznek is. Ez idő szerint nem kétséges, hogy itt, kis hazánkban egyre kevesebben. Talmi transzcendenciára és hiszékenységre hajlamos társadalmunk mindent hajlandó elfogadni, ami nincs, de a leghétköznapibb tapasztalataitól is ajakbiggyesztve fordul el, ha az kézenfekvő.

Pedig nem az ufonauták zöld, foszforeszkáló fénye, hanem a hétköznapi csodák azok, amelyek megtartanak bennünk a hitben, hogy élni érdemes. Az az elnyűhetetlen és minden bűnt legyőző szeretet, amire példát a laikusok világában legáltalánosabban az édesanyák adnak, az a minta, mely az ösztönökön túl, a mozdulatok és az utánzásra kényszerítő nevetés és könnyek mozaikjában tükrözi vissza a fogalmat, melyről manapság annyit beszélünk, de amit olyan keveset gyakorlunk.



Az édesanyák - a szó visszatetszést kelt a mai nemzedékben - példaképek. Egy bizonyos kapcsolatban adnak példát, amit általánosan lehetne követni. Külön érdekessége ünneplésüknek, hogy pont egy individualizálódó világ teremtette meg ünnepüket - talán éppen ellenpólusként, az egyén mindenkit sárba taposó érvényesülési akaratának ellenpólusaként, akik követésre érdemesek.


A történelem nagy anya-alakjainak élete nem volt szenvedésmentes, mai szóhasználattal igazán "kijutott nekik". Jézus vagy Szent Ágoston édesanyjának élete sem az a fajta öröm, melyet a mai nemzedék célul tűz ki maga elé. És ez nem intézhető el csupán egy kézlegyintéssel, mert ha nem lesznek édesanyák, akkor a mostohák lesznek az utolsó nemzedék.

Az édesanyák ünneplése a zsidókeresztény szeretetgondolat és azok ünneplése, akik ezt a feladatot beteljesítették. Visszamenőleg és előre. Nemcsak az egy szál virág átadásának pillanatában, hanem múltban, jelenben és jövőben mindaddig, amíg az utolsó anya mindent megbocsátó, simító keze lehanyatlik, mely biztosabb menedék, mint a vastagfalú betonbunker háború idején és sokszor végső menedék, szó nélküli magyarázat emlékében is, amikor már minden más kapaszkodó kicsúszott kezeink közül.


Szöveg:- DI -
Illusztráció D.Hoffer Erzsébet



1999. április 28., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület