CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

ennek a birtokviszonynak következményei vannak

ennek a birtokviszonynak következményei vannak

Anno Domini - Tamás István könyve

Anno Domini - Az Úr ... esztendejében. Tamás István könyvének a latin változat a címe. Mint a szerző találóan megállapítja, ezzel a címmel nem jelenhetett volna meg korábban a könyve. Nemcsak azért, mert a rendszerváltozás akkor történt, amikor történt, de a cím maga egyfajta olyan hitvallás, amely nem volt megengedhető hosszú ideig.
A könyv a változásnak szurkoló kortárs szavaival rögzíti a tényeket, beszél a kommunista rendszer összeomlását megelőző és az azt követő évekről.
A történéseket nem érett fejjel megérőknek dokumentumkötet az "Anno Domini", azoknak pedig, akik felnőttként követhettük nyomon az eseményeket, emlékeztető ez a gyűjtemény.
S ennek a birtokviszonynak következményei vannak. Hol van itt a birtokviszony? A latin nyelvben, de furcsa módon elsősorban a hiányban; a birtoklás hiányában. Mindannyian, akik csak követtük az eseményeket, ugyanúgy, egymás utániságában éltük a híreket, tudva tudtuk, mi történik, laikusok és szakértők, de minden egyéni kontroll és jósolhatatlanság mellett, fenntartásokkal és félelemmel kísérve az alig befolyásolható eseményláncot.


Tamás István felesége, Udvardi Erzsébet festőművész akvarellje

A lényeg azonban nem ez - Tamás István sok egyéni, mesterien megírt történettel fűszerezve, naplószerű megfogalmazásban is így gondolta. A fordulatos és sok humorral megszerkesztett könyv elolvasása után okosabbak lehetünk. A végső konklúzió ugyanis kimondva - kimondatlanul a más szemével vizsgált és leírt történések elmondásával az, hogy a kelet-európai történés emberileg magyarázható, de nem magyarázható meg. Létezésünk kerete, az idő, és itt az anno, az év, az esztendő fogalma erre vonatkozik, nekünk korlát, ami határol, de kapaszkodó is egyben. A tulajdonunkká nem tehetjük az időt - szerencsére -, mert az Istené. Bármennyire is korlátjai között tengődünk egy darabig, mégis nem abban, hanem Benne élünk, mozgunk és vagyunk (létezünk).
Tamás István, ha úgy tetszik, a dolgok elmondása előtt, a könyv címének elolvastatásával tisztázza saját véleményét, amivel nincs egyedül a történetírás folyamatában. A cím az a környezet, ahol a történések - életünk is - zajlott a jelzett időben és zajlik ma is. Ezt el lehet takarni az aktuális hírek függönyével, de újra és újra előbukkan, mint lehetőség mindannyiunk számára. Ezt fogalmazza meg a maga módján a könyv egyik egyszerű szereplője és a másfél éve meghalt szerző is, akinek könyvét bátran ajánljuk minden érdeklődő olvasónk figyelmébe.

- DI -



1999. augusztus 13., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület