CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Volt jobb is, hasznosabb is

Volt jobb is, hasznosabb is
Hangzatos kiírás, vegyes tartalmak

A Festőteremben május 26-én, szombaton nyílt meg a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézete hallgatóinak kiállítása. A bemutatott tervek és díjazott alkotások a "Sopron 2000" milleniumi pályázatra érkeztek be. A tárlat június 11-ig tekinthető meg.
A tavalyi "csókolózásos" diplomavédés, ha emlékeznek rá még olvasóink, ott, helyben zajlott. Most más a vizsga helyszíne: talán ez a nagymértékű helyfelszabadulás eredményezte azt, hogy mindenki szükségesnek tartotta, hogy néhány év-közbeni valamijét kiállítsa.
Addig nem is feltűnő a dolog, amíg belép egy szerencsétlen laikus és sorra csodálja az elfuserált arcképeket, a csontvázak lágyvonalú és a már csontvázát a szó szoros értelemben elvesztett aktot. Lát tücsköt és bogarat, használhatatlan tárgyak tömkelegét (gyilkos és háziasszony egyaránt kiröhögné a formatervezett bicskát, dekoros pedig a plotterek képeit nem egyhamar fogja duplapengés késével vágogatni.) Nem járt, mondjuk a látogató, a laktanyában és nem ismerve az ottani viszonyokat elhiszi, hogy alkalmasint egy föld alatti kongresszusi teremből is lehet lövetni a Polgármesteri Hivatalt - hátha szükség lesz rá egyszer -, mely csak arról tehet, hogy sok érdekes és szakmailag az elfogadhatóság határán levő rajz és szerkezet (melyek közül egy mobil feltehetően az intézet múló férfiasságát szimbolizálja a felfúvódó, majd leeresztődő luftballonjával), - condomra vagy mersz vagy már pénz nem volt.
Érdekes és új volt a web lap tervezés dokumentációja. A bemutatott példákkal csak azt bizonyították a nebulók, hogy a design bizonyos klaszikus, sok esetben beváló formáit a www már régen túlhaladta. Szövegben a látogató még csak túlteszi magát az el nem olvasotton - a többségnek ez nem is hiányzik, lehet, hogy olvasni sem tud -, de a formákban a legutolsóhoz, ahhoz ragaszkodik, amiért éppen az oldalt felkereste.
Mindenek ellenére a legértékesebbnek a belsőépítészet kiállított munkáit vallom. Nem azért, mert különlegesség érződik rajtuk, hanem azért, mert azt az alapot érzem alkotóikban, amiből - nagyon sok munkával és tehetséggel - bárkivé is kinőheti magát a diplomás tanítvány.
Csak szomorúvá válok, ha a Soproni TV címlapterveinek statikus megoldásaira gondolok. Végy egy jellegzetes rajzot, egyszerűsítsd le a lehető legnagyobb mértékben, majd próbálj meg belehelyezni egy olyan gótikus általánosságot, ami aztán kifejezi a műveltséget, de hogy képernyőre nem való, az biztos. Ha valaki mindezzel szemben példát kér, ami más alapon történik, akkor a RAI UNO bevezető képsorait (nem egyet) szoktam ajánlani. De semmiképpen nem fogadhatom el még annak a hallgatólagos elvetését, ami csak nekünk van, amit mi birtokolhatnánk (belülről is!) és akkor adhatnánk tovább is. Ugyanannak az értetlen szemléletnek a megnyilvánulása ez, mint azé, aki "rálépett" Sopron térképére (a kiállításra hivatkozom ismét.). A fehér lépésnyi területet talán saját maga számára satírozta, de ott még a legeldugottabb -leradírozott - szoba-konyhában is több volt, mint amit ő egész életében megteremthet!
Sokkalta komolyabb és nehezebben definiálható annak a feladatmegoldásnak a hiányossága, mely egy ökumenikus, szakrális teret lett volna hivatva produkálni. A kijelölő tanár nem kis hibája, hogy ezzel bízta meg tanítványát, még nagyobb hiba, ha az eredménynek nyilvánvaló elégtelensége miatt nem fogadná el a tervet, a legnagyobb hiba azonban csak az lehet, hogy a végző tanítvány most már azt hiheti, tud is szakrális teret tervezni.
Ez a feladat aránytalan az intézet jelenlegi lehetőségeihez, állapotához, ingázó oktatási formájához, alkalmazkodásához a "fejpénzes oktatási rendszerhez".
Tanulságos, bár tartalmatlanabb a tavalyinál ez a kiállítás, jelzi azt a higulást, ami a sokat markoló kezében oly kevésként marad meg. Ha rövid távon ez is az egyetem érdeke, hosszú távon nem fog "stimmolni" az egész. Ahogyan én látom, egy egészen más, múlékony és könnyen feledhető tagozat, egészen kicsiny valódi maggal, van ki(át)alakulóban.
- DI -



2000. május 28., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület