CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Lesz-e türelmünk kivárni, míg egy törvénytisztelő nemzedék felnő?

Lesz-e türelmünk kivárni, míg egy törvénytisztelő nemzedék felnő?
Kultúra alapfokon

A miniszterek értekeztek. Nagyon helyes, adminisztratívan ez is a dolguk. Döntöttek fontos és elvi kérdésekben. Gyorsan szeretnék kihúzni az országot az erkölcsi pocsolyából, amibe belesüppedt.
Talán ismerős a kép, hogy a sárba ragadt gépkocsit vastag kötéllel rángatja kifelé egy tank, nagy lendülettel. Mi történik ilyenkor? 10:1 arányban elszakad a kötél, az autó marad ott, ahol van, majd megjelenik egy egyszerű terepjáró, és lassú húzással centiméterről centiméterre kihúzza a személykocsit. Valahogyan mindig ez az érzésem, hogy rossz a technika, türelmetlen a kormány.
Pedig sok mindent megtanított már nekünk. Az egészségügyieknek a cserekereskedelem egyszerű módját (ezen alapképzésen alig változtatva most már a nagyszámú kilépő felét a TESCO foglalkoztatja). Cserélnek kórházak és osztályok egymás között vattáért tiszta ágyneműt, WC papírért katétert. Tűért vértartályt, monitorért kutyagumit. A spontán árfolyamok naponta változnak, csak a kísérő szöveg, melyet nem bírna el az Internet minimális normája sem, az nem változik.
Egy külföldi befektető-jelöltet kérdeztek meg magyarországi befektetési terveiről. "Addig nem érzem magam biztonságban, amíg az egészségügy, az oktatás és a rendőrség fizetése nem lesz a jelenlegi többszöröse, és addig be sem fektetek."
Sopronban a lakosság most kezdi érezni a nyilatkozó igazát, s ha igazak a hírek, akkor rövid időn belül egyre jobban érezni fogja.
Nem személyi kérdésről van szó, hanem általános erkölcsi kérdésről. Amikor a közbeszerzés odaítélésén, a szállítások esetlegességén múlik egy vállalkozó megélhetése, addig az építtető, ha megfelelően nagy a tét, ott zsarolja, ahol akarja, és a pénz nem megfogható. Persze egy erkölcsileg feddhetetlen - ennek megfelelően szegénynek megmaradó - ügyes ember a saját milliós hasznát fordíthatta volna nővérekre, ágyneműre, gépekre - hadd ne mondjam: a betegek javára. Nem az ő kötelessége lett volna, de mondjuk, ha erkölcsileg azon a magaslaton állt volna... Ez nem feltétlenül elvárható.
Mindenki - mondjuk így - majdnem mindenki "megfogható valamivel". Ha a másik oldalon ott volna az ellenőrzés, a jövőre nézve pedig a jövendő nemzedék erkölcsi nevelése a gyakorlattal szemben (ez sem olcsó dolog!), akkor még lenne valami kapaszkodónk, valami távlatunk.
Így "szakad a kötél" és hiába lesz hivatalnoki kar (ki merne akár ma egy hivatalnokot a fizetése negyven százalékával megkörnyékezni? Nevetséges!), inkább smasszerokra lesz szükség, akik tudnak bánni azokkal a szegényekkel, akik megfoghatók.
- DI -



2000. november 28., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület