CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

"Az Ige testté lett..."

"Az Ige testté lett..."

Karácsonyi gondolatok-Merényi Zoltán sorozata



Csak az újjászületett hívő sejtheti meg igazán, mit jelent a karácsony, mit jelent az, hogy az "Ige testté lett, itt élt közöttünk". (Jn. 1.14.) Csak akinek szíve már Betlehemmé változott, ahol megszülethetett a Megváltó Jézus Krisztus, az érezheti igazán a karácsony örömét.
Születése előtt így szólt a Fiú: "Íme, itt vagyok, hogy teljesítsem a te akaratodat" (Zsid. 10.9.). Igent mondott a szenvedésre, az elutasításra, igent mondott az én megváltásomra. Aztán "...dicsőségéről lemondott, szolgai formát vett fel, emberekhez hasonlóvá lett,..." (Fil.2.7.), belépett a történelembe az idő és tér korlátai közé, megszületett, mint egy kiszolgáltatott csecsemő, hogy engesztelést szerezhessen bűneinkért, hogy evangéliumot hírdethessen a szegényeknek, hogy meggyógyíthassa a megtört szívűeket, hogy szabadulást hírdethessen a foglyoknak, hogy a vakok szemeit megnyithassa, hogy szabadon bocsáthassa a megkínzottakat. (Lk.4.18.)
Mit vállalt? Vállalta a szenvedést, az elutasítást, a gyalázatot, a megvetést, a közönyt, s végül a halált. A "bűn zsoldja a halál", Krisztus pedig szent és bűntelen volt, mégis "bűnné lett értünk, hogy mi Isten igazsága legyünk őbenne" (2. Kor.5.21.)


Sokszor elgondolkodom azon, hogy vajon ezekért a romlott, önző, csaló, hazug, parázna, gyűlölködő emberekért, mint amilyenek mi is vagyunk, érdemes volt-e mindenről lemondania és vállalni a szenvedést? Jézus azonban szeretete hozta a világba.(Talán az angyalok is akkor értették meg igazán, ki is a mi Istenünk, ezért nem fakadhatott más szó ajkukról azon az éjszakán, mint a dicséret:


Pesellino:Tengelicés Madonna Keresztény Múzeum, Esztergom


"Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség és az emberekhez jóakarat" (Lk.2.14.))

Sokan keresték és keresik azóta is az igazságot. Keresik a tudósok, kémlelve az eget távcsöveikkel, vizsgálva az anyagot mikroszkópjaikkal, keresik a teológusok, a filozófusok, a pszichológusok bújva a könyveket, elmélkedve naphosszat, pedig csak Betlehemre kell figyelni, ahol egy istállóban ott fekszik egy kisded, a testté lett Ige, maga az Igazság.
Ez már az ötödik karácsony, amit Jézussal közösen ünnepelhetek. Örülhetek nemcsak azoknak az ajándékoknak, amiket én adhatok szeretteimnek és amiket én kapok őtőlük, hanem örülhetek annak a legnagyobb ajándéknak, amit személyesen kaphattam meg Istentől.


Sok minden változik körülöttünk: eszmék, államformák, poltikai hatalmak váltják egymást, de egy valami állandó: Jézus Krisztus, aki tegnap és ma és mindörökké ugyanaz. Ő ugyanaz a szeretet, aki mindent vállalt értünk, aki eljött hogy megkeresse azt, ami elveszett (Lk.19.10.), aki ma is keresi azt aki elveszett. Értünk jött, akik már megérhettük ezt a titkot, s azokért akik még csak keresik az igazságot. Jézus meg akar születni mindtöbb ember szívében. Nem elég a szimbólum, a gyertyaláng, a kis jászol. Nem elég az ajándék, az ünnepi asztal, az ünnepi öltözet: Jézus kell valóságosan az életünkbe, a szívünkbe, a családunk életébe, a nemzetünk életébe, a világunk életébe. Ez a karácsony üzenete.
Isten adja, hogy mind többen megérthessék ezt az üzenetet. Isten adja, hogy minél többen legyenek olyanok, akik ezt az üzenetet hűséggel tovább is adják!
Ezekkel a gondolatokkal kívánok mindenkinek áldott karácsonyi ünnepeket.


- Merényi Zoltán -



1998. december 22., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület