CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

"Amit mondasz, igen megbízható"- a Biblia, a beteljesült próféciák könyve

"Amit mondasz, igen megbízható"- a Biblia, a beteljesült próféciák könyve

Adventben élünk-Merényi Zoltán sorozata

Az advent jelentése eljövetel, ebben az időszakban készülünk a karácsonyra, de ez az időszak az emlékezés ideje is. Az advent tehát egyszerre mutat előre a jövőbe, s egyszerre utal vissza a múltra. Ilyenkor gondolunk arra a négy évezredre, amikor az emberek számára csak ígéret volt a megváltás, a Messiás eljövetele, de ez az időszak az, amikor szemeinket Jézus Krisztus második eljövetelére emeljük.
Most az advent első jelentéséről szeretnék írni, arról a négy évezredről -amit ilyenkor az adventi koszorú négy gyertyája is jelképez-, mikor még csak ígéretünk volt arról, hogy valamikor eljön a "Békesség Fejedelme" (Ézs.9.5.)
Az egész Ószövetség Jézusról tesz tanubizonyságot (Jn.5,39), Isten a prófétákon keresztül több száz kijelentést tett az eljövendő Királyról. Ha megvizsgáljuk ezeket a próféciákat megdöbbentő dolgokat fogunk tapasztalni: hogyan lehetséges, hogy a Biblia több száz évvel Jézus születése előtt ilyen pontos leírást adjon az Ő életéről? Történetileg bizonyítható, hogy ezek az írások hitelesek, s valóban Krisztus előtt íródtak, hatalmas bizonyíték ez a Biblia megbízhatóságára nézve!
Vizsgáljunk meg néhány kijelentést!
Jézus születéséről így ír Ézsaiás: "Íme, egy szűz teherben van, és fiút fog szülni, és Immánuelnek nevezik el." (Ézs. 7.14.), majd néhány fejezettel később: "Mert egy gyermek születik nekünk, fiú adatik nekünk. Az uralom az ő vállán lesz, és így fogják nevezni: Csodálatos Tanácsos, Erős Isten, Örökkévaló Atya, Békesség Fejedelme!" (Ézs.9.5.), "Vesszőszál hajt ki Isai törzsökéből, hajtás sarjad gyökereiről." (Ézs.11.1.) Tehát az Ószövetség embere már Jézus előtt nyolcszáz évvel tudhatta, hogy Jézus gyermekként fog eljönni, szűztől fog születni (Máriától! lásd: Lk.1.26-38!), Isai, vagyis Dávid törzséből fog származni, s Ő maga az Örökkévaló Isten, akinek hatalma van. Még megdöbbentőbb egybeesés Mikeás próféciája: "Te pedig, efrátai Betlehem, bár a legkisebb vagy Júda nemzetségei között, mégis belőled származik az, aki uralkodni fog Izraelen. Származása visszanyúlik a hajdankorba, a távoli múltba." (Mik.5.1.)
Jézus szolgálatáról is sok próféciát olvashatunk: "Uramnak, az Úrnak lelke nyugszik rajtam, mert felkent engem az Úr. Elküldött, hogy örömhírt vigyek az alázatosaknak, bekötözzem a megtört szíveket, szabadulást hirdessek a foglyoknak, és szabadon bocsátást a megkötözötteknek…" (Ézs. 61.1-2.) Ennek a próféciának a beteljesüléséről beszélt Jézus a názáreti zsinagógában (Lk.4.18-21.) Még arról is beszél az Ószövetség, hogy Jézus szamárháton fog bevonulni Jeruzsálembe (Zak.9.9. vö. Jn.12.15.), példázatokban fog szólni a néphez (Zsolt.78.2.), 30 ezüstpénzért fogják elárulni (Zak.11.12. vö. Mt.26.15.), köntösére sorsot fognak vetni (Zsolt.21.19. vö. Jn.19.23-24.)
Még ennél is világosabban beszél a prófécia Jézus haláláról. Az Ézsaiás könyvének 53. fejezete a Biblia egyik legszebb része. Itt beszél a Szentírás arról, hogy az eljövendő Messiásnak szenvednie kell, el fogják utasítani az emberek, s hogy mindez miértünk történik majd. "Mi meg azt gondoltuk, hogy Isten csapása sújtotta és kínozta. Pedig a mi vétkeink miatt kapott sebeket, bűneink miatt törték össze. Ő bűnhődött, hogy nekünk békességünk legyen, az ő sebei árán gyógyultunk meg." (Ézs.53.4-5.) Dániel még az időpontot is megmondja (!), bár nem egyértelműen (erről most nem kívánok írni): "…Hatvankét hét eltelte után megölik a felkentet, senkije sem lesz . Egy eljövendő fejedelem népe pedig elpusztítja a várost és a szentélyt." (Dán.9.26.!) Az "eljövendő fejedelem népe" a Római birodalom volt, amely Jézus halála után valóban lerombolta Jeruzsálemet a templommal együtt (Kr.u.70-ben). (!)
A Zakariás könyve Jézus kivégzésének módját is megmondja: "Rátekintenek arra, aki átszegeztek, és úgy gyászolják, ahogyan az egyetlen gyermeket szokták…" (Zak.12.10. vö. Jn.19.37.)
Még írhatnék több tucat ilyen próféciát, de talán ennyi bizonyíték is elegendő ahhoz, hogy kijelentsük nem lehet mindez véletlen: Jézus Krisztus valóban a megígért Messiás volt. Isten beteljesítette ígéretét, kétezer évvel ezelőtt "megjelent az Isten üdvözítő kegyelme minden embernek,…" (Tit.2.11.)
Egy gondolatot szeretnék elindítani a kedves olvasóban befejezésül ezen az adventi napon: ha a Biblia ígéretei ennyire megbízhatóak, akkor érdemes a többi üzenetét is komolyan venni, s elgondolkodni életünk értelméről, céljáról is! "Amit mondasz, igen megbízható" (Zsolt.93.5.)

- Merényi Zoltán -



1998. december 03., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület