CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

A Cursillo Sopronban

A Cursillo Sopronban

Az imaközösség hálaadása

A Cursillo történetéből: A Cursillo története sohasem volt izgalmas, de mindig érdekes. Nem véletlenül keletkezett. A Katolikus Akció a két világháború között a világi híveket akarta bevonni az Egyház apostolkodási munkájába.Mallorca szigetén a Katolikus Akció Ifjúsági Csoportjának munkája 1941-48. között leginkább abból állt, hogy lelkileg előkészítették a Santiagóba induló ifjúsági zarándokokat. Ebből származik a Cursillo zarándok stílusa és az apostolkodás eszméje.
A Kat.Akc. fiatal munkásai évről évre egy rövid, három napos tanfolyamra (Cursillo) jöttek össze. Céljuk a vezetők továbbképzése és új tagok toborzása volt a vallásos élet külső peremén állókból. 1949. januárjában egy Santiágóba induló zarándoklatra való felkészülés során merült fel komoly szándékként a mozgalom megalapítása. Célként Szent Ignác lelkigyakorlatával szemben, mely a különböző igazságok felismerése alapján teszi lehetővé életünk rendezését, a Cursilloban a kegyelmet élik meg a tagok és árasztják ki másokra. Ennek a zarándoklatnak az ifjú vezetői élték át mindazt először a három napos lelkigyakorlat során, amit azóta a sok millió cursillós mind megtapasztalt.A cursillokat először San Honorato kolostorában tartották, a második szakasz cursillóinak helye Montesion. Az Ultreya (a cursillók sikereit támogató háttérimádság) ekkor kezdett alakot ölteni.

Manacor már a Cursillo terjedését jelzi: egyre többen jönnek az Katolikus Akción kívülről, más országokból és most elindult a felnőtt cursillo is. 1953-tól tartottak cursillokat Valenciában, majd Madridban, a spanyol szárazföldön. A következő évtized a latin-amerikai elterjedés ideje.1990-ben a világ 48 országában 1 millió 500 ezer cursillót tartottak.

Magyarországi központja Kőszeg, a Kőszegi Könyvtárban 60 cursillós könyv található, a világban több, mint 600 könyvet adtak ki a mozgalom könyvkiadói.

A cursillo egészén belül három nagy egységet különböztetünk meg: az előcursillot, a cursillot, és az utócursillot. A három rész szerves egység.

Az előcursillo nem más, mint a személyek és a környezet kiválasztása, valamint a jelöltek felkészítése a cursillora.
Felkészítik a jelölteket, hogy elfogadják a cursillo tanítását és azt átéljék.A jelöltekkel egyenként foglalkoznak és nem mint közösséggel. A cursillo az egyes embert keresi, hogy a közösségbe vigye őket. Kereszténnyé formálják az embert, hogy ezáltal kereszténnyé formálódjék a világ.A cursillo mindig egyházi jóváhagyással történik. A helyi püspök engedélye szükséges hozzá. A cursillo ereje az ima: csak imaháttérrel szabad cursillot tartani! A cursillót az "utó-cursillo", a három napos lelkigyakorlat után az "örök negyedik nap" megélése követi csoportokban.

Sopronban Finta József atya az Orsolya téri Iskolából indította útra a tantestületből az első csoportot kb. 5 évvel ezelőtt Kőszegre. Azóta a csoport rendszeres ima-összejöveteleket tart és éli az "örök negyedik napot", visszajárnak Kőszegre és segítik az ott folyó munkát is.

A Cursillo Mozgalom időszaki értesítője a "Kőszegi Hírek", magyarországi híradója a "de colores".

A Cursillo közösség évvégi hálaadó szentmiséje a Szent István templomban 10 órakor 1998.dec.28-án A soproni Cursillo közösség szeretettel meghívja Önt és kedves családját évvégi hálaadó szentmiséjére és a szentmise után a hittanteremben tartandó Ultreyára. A háttérimádsággal egybekötött vendégséget is tartanak.Egyúttal kegyelemteljes karácsonyi ünnepeket és boldog újesztendőt kívánnak mindenkinek!


- DI -



1998. december 18., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület