CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

A periodicitás mindig aktuális üzenete

A periodicitás mindig aktuális üzenete

A szent három nap

( A hangszórójából, ha bekapcsolta, Mozart Requiemjének Lacrimosa tétele szól )

A Nagycsütörtöktől (Húsvét vasárnapját megelőző csütörtök) Nagyszombat vigíliájáig (melyet nagyszombatról Húsvét vasárnapjára virradó éjjel ünneplünk) terjedő három napot a szent három napnak, mivel egy fogalmat takar, akár egybeírva, szent háromnapnak nevezzük.

A kereszténységtől megszoktuk már, hogy sok tekintetben másképpen és mást ünnepel, mint a világ. Ez a három nap sem kivétel! Egészében a Megváltó kereszthalálának történéseire emlékezik az Egyház, melynek vége nem a sírbatétel, hanem Jézus feltámadása.

Nagycsütörtök a keresztények számára az utolsó vacsora emléknapja, katolikusok számára az Oltáriszentség alapításának ünnepe, melyet Jézus elfogatása fejez be. Akik megszoktuk, hogy az év 365 napjának mindegyikén szentmisét mutatnak be a templomunkban, kicsit a felismerés döbbenetével álljuk körül az oltárt Nagycsütörtökön: ekkor válik kézzelfoghatóan történetivé az esemény. Közvetlen emlékeztetővel, mint a lábmosás szertartása és a közvetett emlékezéssel, mint a minden évszakban másképpen, de mindig gyönyörűen diszített oltár megfosztásával díszeitől, hiszen a Jézust elfogó bérencek is megfosztanak minket Tőle. Elhallgat a zene, "Rómába mennek a harangok".

Nagypénteken egészen nagyszombat estig nincsen szentmise. Az igeliturgiát (Szentírás, passio, könyörgések) a kereszt előtti hódolat és az áldozás követi. A nagypénteki és -szombati templomra a CSEND a jellemző. Ez a csend semmivel nem összetéveszthető. Nemcsak a gyász csendje, annál sokkal üresebb! Ahogyan a szentségtartó ház ajtaja nyitva és mögötte semmi sincs, valamiképpen azt érezzük, hogy a világ milyen is lenne Isten nélkül. A kisértés ott dobol mindenki agyában: lehet-e ilyen csend, ilyen halálos semmi után valami még? Ez a csend a betegek csendje egyben, amikor csak az imádság, mint egyetlen kapocs létezik, sokszor felelet nélkül, az éggel.

A nagyszombati vigília szertartását - nagyon helyesen - ma már a legtöbb helyen sötétedés után végzik. Egymás után zajlik a tűzszentelés, a fény ünnepe, majd az igeliturgia (a tűz fényénél felolvasott szentírási részletek, melyek magyarázzák a megváltást), melyet a talán legszebb ének, az Exultet követ az allelujás szentmisével. A kereszténység kezdetére emlékezve a felnőttek keresztelése - egyúttal a hívők keresztségi fogadalmának megújítása - is ekkor történik.

A szent három nap, nagyon kifejező liturgiájával együtt, mint minden igazi ünnep, alkalom. Alkalom a titokban való részesedésre. Nem a tudás birtokába kerülésre - gnoszticizmusra - , hanem mindannak átélésére, melyet a három szent nap történetének megismerésével, szertartásainak tudatosításával Isten minden évben felkínál. Isten, aki az "üres edények megtöltésének mestere" kegyelmét különösen gazdagon árasztja ezen a három napon. Az ünnep megélése a közösségen, az Egyházon belül pedig különös jelentőséggel bír.


- DI -
Grafika:D.Hoffer E.



1999. március 31., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület