CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Húsvétra készülve

Húsvétra készülve

Merényi Zoltán sorozata

"Miért böjtölünk - mondják- ha te nem látod meg, miért gyötörjük magunkat, ha nem akarsz tudni róla? De hiszen ti a böjti napokon is megtaláljátok kedveteléseiteket, mert robotosaitokat hajszoljátok. Hiszen pörölve és veszekedve böjtöltök, sőt bűnösen, ököllel verekedve. Nem úgy böjtöltök, ahogyan ma illenék, nem úgy, hogy meghalljam hangotokat a magasságban. Ilyen az a böjt, amely nekem tetszik? Ilyen az a nap, melyen az ember a lelkét gyötri? Ha lehajtja fejét, mint a káka, zsákba öltözik, és hamut szór maga alá, azt nevezed böjtnek, és az Úr kedves napjának? Nekem az a böjt tetszik, amikor leoldod a bűnösen felrakott bilincseket, kibontod a járom köteleit, szabadon bocsátod az elnyomottakat, és összetörsz minden jármot! Oszd meg kenyeredet az éhezővel, vidd be házadba a szegény bújdosókat, ha mezítelent látsz, ruházd fel, és ne zárkózz el testvéred elől! Akkor eljön világosságod, mint a hajnalhasadás…" (Ézs. 58.3-8.

Ézsaiás próféta szavai magukért beszélnek, s aktuális üzenetként hangzanak nagyböjti időszakunkban. Miért is böjtölünk? Azért, hogy méregtelenítsük szervezetünket, hogy a téli súlyfeleslegünktől megszabaduljunk, netán azt gondoljuk Isten előtt kedves áldozat, ha péntekenként csak háromszor eszünk, s akkor is csak vegetariánus ételt?


Bruegel képéből kb.1/4-nyi részlet

Eszembe jut egy Brueghel kép, amelynek címe: A keresztvitel. A középkorban sokszor megfestették már ezt a nagypénteki témát, de ez a kép zseniális módon egy egészen új jelentést ad az eseménynek. A festmény attól különleges, hogy Jézus a kép sarkában van, az emberek pedig észre sem veszik miközben Ő miattuk és értük megy a Golgota felé. Vannak akik épp vásárolnak, derűsen elbeszélgetnek, gyermekek játszadoznak, de senki sem törődik a szenvedő Krisztussal. Mi is közönyösen elmegyünk Jézus mellett, mikor Ő értünk szenvedett és halt meg?

Ilyenkor Húsvét előtt meg kellene állnunk, át kellene gondolnunk életünket, munkánkat, kapcsolatainkat… Vajon hány és hány embert bántottunk, aláztunk meg, hányszor érzéketlenül mentünk el a szenvedők mellett, kik talán a segítségünkért kiáltottak? Az igazi böjt ott kezdődik, mikor "megfeszítjük" testünket annak minden szenvedélyével és kívánságával együtt (Gal.5.24.). Mikor lemondunk saját vágyainkról -nem azért, hogy gyötörjük önmagunkat, hanem azért, hogy megtaláljuk Krisztust, s benne újra egymást. Mert elsősorban Krisztusra van szükségünk, akinek halála által lehet újra közösségünk Teremtőnkkel, Atyánkkal.

A lemondáshoz hozzátartozik az ételtől való megtartóztatás is, de az önmagában kevés. Valóban méregtelenítenünk kell, de nemcsak testünket, hanem elsősorban lelkünket: a felhalmozódott haragtól, hazúgságtól, csalástól, káromlástól, paráznaságtól, tisztátalan gondolatoktól, gőgösségtől, érzéketlenségtől, gyűlölettől, melyek megmérgezik életünket és környezetünket. Ez az igazi böjt, s minden egyéb csupán "magunk csinálta kegyeskedés, az alázatoskodás és a test sanyargatása által, valójában azonban semmi értéke és haszna nincs, mert öntelt felfuvalkodottsághoz vezet" (Kol.2.23.)

Kívánok magunknak egy igazi készülődést Áldott Urunk feltámadásának ünnepére, mert ilyen módon mi is -hiszem- részesülhetünk Húsvét üzenetének mindent meghaladó örömében.



- Merényi Zoltán -



1999. március 17., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület