CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Egy igazi nyári nap

Egy igazi nyári nap

Két hét csoda (27.rész)

1960. augusztus 10.
A legragyogóbb reggel, amióta itt vagyunk. Tiszta kék az ég. Hétkor már olyan fényes a sátor, hogy meg se lehetne kötözni a népet. Ébresztőre nem kell most már senkit sem macerálni. A leglustábbak is időben kinn vannak. Annál több baj van a tornával! Mindenki fürödni szeretne és fél szemmel a vizet lesik a fiúk minden gyakorlat alatt. Vargánya, Ketya, Pálkövi ezért egy kis pót-tornát is kap, mégpedig fekvőtámasz-pótlékkal, hogy elszokjanak a kacsintgatástól.
A gyümölcsös nénink reggel persze beállít a körtével-almával, de Imréék, akik most már kiismerték a nép étvágyát, a tegnapi bőséges kelkáposzta-maradék ellenére komoly rakománnyal jönnek meg. A dinnye most már nem maradhat el, de emellett is veszünk gyümölcsöt, hadd szaporodjék az a kutya vitamin! A májpástétom is állandó műsorszám az ebéden-vacsorán.

Az eredeti tervek szerint a mai napon kirándulás lenne a program Tihanyba. A tervet azonban közmegelégedésre Imre és Karcsi bácsi megváltoztatják. Két oka van ennek. Az egyik anyagi: tegnap Karcsi bácsi nem tudott kedvezményes hajójegyet szerezni, mivel csak pecséttel ellátott iskolai igazolványra hajlandók a hajóállomáson adni ilyent. Márpedig a mi anyagi körülményeink nem bírják a drága hajójegyeket egészben. A másik oka a kirándulás elmaradásának a jó idő. Majd bolondok leszünk ilyen jó időben a hajón főni és mászkálni, amikor soha vissza nem térő alkalom nyílik ma az alapos lebarnulásra. A fiúk tehát egyáltalán nem sajnálják Tihanyt: rendcsinálás, reggeli ima, szentmise és alapos reggeli után szinte nyerítve száguldanak le a vízbe. Karcsi bácsi és Dönci elmennek az állomásra, mert meg kell érdeklődni, hogy a rövidebb celli vonalon visszamehetünk-e a már megváltott jegyekkel? Vad civilben mennek, amin éppen csak valamelyes ruhanemű értendő. Hej, milyen jó is így végigbandukolni ezen az úton, amin egyszer keserves kínban, csomagok alatt görnyedve güriztünk fel. Amíg a nép a vízben pancsol, ők gyorsan elintézik a jegyeket, aztán hatalmasat fagyiznak, bámészkodnak a kikötő és az állomás hatalmas forgalmán. Miután mindent megtapasztaltak, kényelmesen, okos, csendes beszélgetés közben visszakullognak. A sátorban Vargánya izzad, persze valami büntetés-részlet miatt őrzi a nép vagyonát. Dönci megkönyörül rajta és elvállalja délelőtt a sátorőrzést.


a strandon minden megtörténhet...

A szabadstrand zsúfolva. Ennyien még nem voltak, mióta ide járunk. Valahogy azonban kikönyököljük a pokróc helyét, aztán bele a vízbe! Teljesen sima, kellemesen meleg a víz. Van nagy labdázás a vízben, kergetőzés, buktatás. A mai téma a víz alatti úszás és a fejenállás a vízben. Mindenki ezt gyakorolja. A fürdőzők nagy rémületére hol itt, hol ott áll ki a vízből két szőrös, nyápic lábszár, majd egy kis bugyborékolás után előkerül a gazda vastagabbik fele is, majd a légszomjtól kéken-zölden prüszkölve a fejrész. A víz alatti úszás is jópár derűs epizódot szül. Valamelyik pajtás éppen nagy diadallal ragadja meg a víz alatt a keze ügyébe kerülő lábat és ránt egy gusztusosat rajta, majd, amikot kibújik a víz alól, veszi észre, hogy az egyik kislányt buktatta meg kedélyesen. Van nagy sikítozás! A "nyikhaj banda" persze megint lenn van. A fiúk majdnem szétdűlnek a nevetéstől, amikor meglátják a nyápic kislányok hóna alatt a gumiállatok egész seregletét: mindegyik szerzett valamit, hogy el ne merüljön a derékig érő vízben. Felfújják, bedugják, aztán amikor rátelepednek a krokodilusokra vagy hárman, a krokodilus pesszent egyet, kiköpi a dugót és vidáman elmerül a visítozó hölgyek alatt. Gumikacs, gumibéka, gumikrokodil nagy összevisszaságban úszik a felszínen, beléje kapaszkodva egy sereg fürdősapkás fruska, köztük pedig itt-ott, mint az anyaludak, a felügyelő nénik kuruttyolnak. Ennél jobb terepet el sem lehet képzelni a csibészkedésre! Karcsi bácsi Imrével kinn fekszik a napon, de egyik szeme állandóan a vízen jár: nehogy a srácok a tréfát túlzásba vigyék és valami karambolt vagy botrányt csináljanak. Nagyobb baj nincs is, csak Zotyit és Vargányát rámolja ki szilaj káromkodások közepette a csónak-felügyelő bácsi a mentőcsónakból, ahol éppen homokvárat készülnek létrehozni. Amikor azonban a bácsi felismeri bennük az igazgatóék Attilájának a játszópajtásait, egyszerre szent a béke és még azt is megengedi, hogy a fiúk a kikötött csónakot a vízre tolják és így, láncon egy kicsit hintázzanak rajta…



(Kép- és szöveggondozás) -DI-



1999. március 17., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület