CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Szép ajándék 2000. előtt

Szép ajándék 2000. előtt
Több, mint egy nyilatkozat

Pictures from BRF


Október 31-én vasárnap, akik a Bayerische Rundfunk műsorát nézték a televízióban, egyenes közvetítésben láthatták, amint a reformáció napján Augsburgban az Apostoli Szentszék és a Lutheránus Világszövetség képviselői Edward Idris Cassidy bíboros, a Keresztény Egység Pápai Tanácsának elnöke és Ishmael Noko, a Lutheránus Világszövetség főtitkára aláírják az Isten előtti megigazulás teológiai kérdéséről szóló nyilatkozatot. 10.30-kor a katolikus katedrálisból indult a menet az evangélikus Szent Anna templomba.


Először történt meg a Luther Márton által 1517-ben Wittenbergben elindított reformáció óta, hogy a római katolikus egyháznak a Trentóban tartott zsinaton ( 1545-1563) a reformáció központi tanítására vonatkozó kiátkozása és a másik részről az evangélikus egyháznak a hitvallási iratokba foglalt, a katolikus tanításra kimondott kiátkozása ünnepélyesen visszavonásra került. Az ünnepség Augsburg városában Németországban zajlott, azon a helyen, ahol az evangélikusok 1530-ban V. Károly császár elé terjesztették az Ágostai Hitvallást. 1999. október 31-én délelőtt 11 órakor a két egyház képviselőinek együttes ünnepélyes istentiszteletén először mindkét egyház képviselői az Újszövetség szövegeinek felolvasása után beszédet mondtak, majd itt történt meg az aláírása annak a Közös Nyilatkozatnak, amit a Lutheránus Világszövetség és a Vatikáni Keresztény Egységet Előkészítő Főpapi Tanács Közös Bizottsága több év munkája nyomán dolgozott ki az Isten előtti megigazulás teológiai kérdéséről.
A Közös Nyilatkozat leglényegesebb megállapítása: ... "A Lutheránus Világszövetség és a Katolikus Egyház együtt jelenti ki a következőket: Az evangélikus egyházak tanítása, amint ebben a Közös Nyilatkozatban kifejezésre jutott, nem esik a Trentói Zsinat elítélő határozatai alá. Az evangélikus hitvallások elítélő nyilatkozatai nem illetik a Római Katolikus Egyház tanítását, amint az ebben a Közös Nyilatkozatban kifejezésre jutott. "...Együtt valljuk meg: Egyedül kegyelemből, Krisztus üdvözítő munkájába vetett hit által és nem a mi részünkről meglévő bármely érdem szerint fogad el minket Isten és kapjuk a Szentlelket., aki megújítja szívünket és egyúttal fölkészít és felhív a jó cselekedetekre."


A katolikus egyház II. Vatikáni zsinata után már 1967. óta folyik a teológiai párbeszéd Róma és Genf, a Lutheránus Világszövetség és a Katolikus Egyház között. Külön egy dialógus-bizottság készítette el 1986-1994. között a megigazulásról szóló Közös Nyilatkozatot.
A jelenleg munkálkodó, Róma és Genf által kijelölt együttes evangélikus-katolikus bizottság 1993. óta tíz-tíz résztvevővel az egyház apostolisága kérdésével foglalkozik évente egy-egy ülésen, a korábbi Rottenburg-Stuttgarti, jelenleg a Vatikánban dolgozó püspök, Prof. Walter Kasper társelnökletével a Vatikán megbízásából és Harmati Béla evangélikus püspök társelnökletével, a Lutheránus Világszövetség megbízásából.


A Lutheránus Világszövetség és a Római Katolikus Egyház Közös Közleménye

l. Azoknak a megállapodásoknak az alapján, amelyek a megigazulás tanításával kapcsolatos Közös Nyilatkozatban már kifejezésre jutottak, a Lutheránus Világszövetség és a Katolikus Egyház együtt jelenti ki a következőket: "A megigazulás tanításának értelmezése, amint az a Közös Nyilatkozatban megszövegezést nyert, mutatja azt, hogy egyezés van a megigazulás tanításának alapvető igazságaiban a lutheránusok és a katolikusok között (KNY 40.).

2. Hivatkozással a Lutheránus Világszövetség Tanácsának határozatára a Közös Nyilatkozattal kapcsolatban, amely 1998. június 16-án kelt és arra a válaszra, amelyet a Katolikus Egyház 1998. június 25-én a Közös Nyilatkozatra adott, valamint azokra a kérdésekre, amelyek mindkét oldalról felvetődtek, a mellékelt Függelék (Annex) tovább pontosítja azt a megegyezést, amelyet a Közös Nyilatkozatban elértek és világossá teszi, hogy a korábbi közös tanításbeli elítélések nem érvényesek a párbeszéd résztvevőinek tanítására, amint az a Közös Nyilatkozatban kifejezésre jutott.

3. A párbeszéd mindkét résztvevője elhatározta, hogy folytatja és elmélyíti a megigazulás tanításáról szóló bibliai alapok tanulmányozását. Ugyancsak keresik a megigazulás tanításának további közös megértését mindazon túl, amivel a Közös Nyilatkozat és a csatolt Függelék foglalkozik. Az elért megegyezés alapján kívánatos a folyamatos párbeszéd, különösen azokban a kérdésekben, amelyeket a Közös Nyilatkozat maga is említ (KNY 43.), valamint további tisztázás szükséges annak érdekében, hogy elérjék a teljes egyházi közösséget, egységet a különbözőségekben, amelyben a megmaradt különbségek "kiengesztelődnek" és nem jelentenek többé elválasztó tényezőket. Lutheránusok és katolikusok a közös bizonyságtétel érdekében folytatni kívánják ökumenikus erőfeszítéseiket, hogy a megigazulásról szóló tanítást a mai emberek számára érthető nyelven tolmácsolják, korunk egyéni és társadalmi követelményeinek megfelelően.


AZ ALÁÍRÁS EZEN TÉNYÉVEL A KATOLIKUS EGYHÁZ ÉS A LUTHERÁNUS VILÁGSZÖVETSÉG A MEGIGAZULÁSRÓL SZÓLÓ KÖZÖS NYILATKOZATOT A MAGA TELJES EGÉSZÉBEN MEGERŐSÍTI.
Csak remélhetjük, hogy a párbeszéd Isten kegyelmétől kísérve a megosztottság botrányának megszűnéséig folytatódik.


- DI -



1999. október 31., vasárnap 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület