CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 30., kedd, Katalin, Kitti napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Értékesek vagyunk

Értékesek vagyunk
Az evangélium üzenete 2000.05.21.

Grafika: D. Hoffer Erzsébet
Jn 15.1-8 Én vagyok az igazi szőlőtő, s Atyám a szőlőműves. Minden szőlővesszőt, amely nem hoz gyümölcsöt, lemetsz rólam, azt pedig, amely terem, megtisztítja, hogy még többet teremjen. Ti már tiszták vagytok a tanítás által, amelyet hirdettem nektek. Maradjatok hát bennem, s akkor én is bennetek maradok. Amint a szőlővessző nem teremhet maga, csak ha a szőlőtőn marad, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem. Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, s én benne, az bő termést hoz. Hisz nélkülem semmit sem tehettek. Aki nem marad bennem, azt kivetik, mint a szőlővesszőt, ha elszárad. Összeszedik, tűzre vetik és elég. Ha bennem maradtok, és tanításom is bennetek marad, akkor bármit akartok, kérjetek, és megkapjátok. Azáltal dicsőül meg Atyám, hogy bő termést hoztok, és a tanítványaim lesztek.
Jézus hasonlata nyilvánvalóan elsősorban egy élő kapcsolatra utal, mely a szőlő tőkéje és ágai-vesszei között fennáll. A hasonlatok persze mindig sántítanak, és lehet azon gondolkozni-vitatkozni, hogy amennyire feltétele a termésnek a tőhöz való élő kapcsolódás, annyira a csonka tő milyen és menyi termést hozhat az ágak nélkül? Nem többet szeretnék persze ezzel mondani, mint azt, hogy az élő kapcsolat kétirányú, kölcsönösen hat egymásra, röviden: fontosak vagyunk közösségben és egyénként egyaránt. (Vajon amikor Szent Pál arról beszél, hogy szenvedéseinkben kiegészítjük Jázus szenvedését, akkor nem ugyanezt mondja?)
Túl messzire kalandoztam! Pedig csak arról szeretnék írni, hogy Magyarország szőleinek nagy része silány, termésükből nemzetközileg alig értékesíthető bor készíthető, legfeljebb azok fogyasztják nyelvcsettintve, akiknek már a denaturált- vagy a faszesz is megfelel a célnak.
Meg kell újítani a szőlőket! Ez pedig a régi tőkék kivágásával jár együtt. Ha bárki ilyen területen halad, nyitott szemmel járjon, mert a kivágott tőkék alakja sok mindenre asszociálható! Sok fájdalmas, eltorzult "corpus" fekszik a halomba hordott, és tűzre szánt törzsökös természet-alkotta szobrok között. Kisebbik fiam egy ilyen alig átalakított fadarabbal "nyerte meg" rövid bencés gimnáziumi pályafutása alatt a képzőművészeti versenyt. A "győztes" corpus-t, melynek címe:"Én vagyok a szőlőtő", egy Győr környéki templomban a falra is felhelyezték. (Vajon ott van-e még, vagy a naturális és félreérthetetlen szimbolikus tartalmat hordozó tőkét mára egy akármilyen giccsel helyettesítették már?)
Az evangéliumi hasonlat így lesz életünk részévé, mindennapjaink iránytűjévé, túlszárnyal alaki sokatmondóságával mindenfajta prédikációt. Csak rá kell nézni! Benne van a példabeszéd, benne a passió és benne a mi nem kívánatos jövőnk is, ha arra gondolunk, hogy lesznek fák, melyek tűzre vettetnek, akár még annyi szenvedés után is.
Szőlőtő és szőlővessző most szüli leveleit, hogy a metszés és kötözés után, még annyi kapálást, permetezést követően őszre termést hozzon! Gondoljunk közösségünkre Krisztussal, mely forrás, alapanyag és minta a föld alakította göcsörtös termő egészhez, melynek mi is fontos részei vagyunk.
És ez nem elméleti megfontolás, nem kegyes beszéd, hanem maga a kereszt üzenete!
-DI -



2000. május 16., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület