CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 30., kedd, Katalin, Kitti napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

A halál értéke

A halál értéke
Nagypéntek csendje 2000.04.21.

Grafika: D.Hoffer E.
Nagypénteknek inkább csendje van, mint üzenete. Pontosabban: ebben a csöndben van az üzenet, aminek a közös számára való kibontásával annyian vesződtek már. Az egész Krisztus-tan teljessége benne van a napban, és a titkokról, azok részleteiről csak egy-egy pillanatra lebben fel a fátyol.
Aki megfejteni véli a csendet, az beszél Krisztus elhagyatottságáról, Isten szenvedéséről és együtt-szenvedéséről, az emberek bűneiről, Jézus szeretetéről.
Minden hihetőnek is tűnik, amíg a következő emberrel a sarkon össze nem akadunk, fel nem forr az agyvizünk, és magunkban üvöltve nem kérdezzük az áprilisi égtől: mit lehet egy ilyenben szeretni? Akit pedig még ez sem győzött meg a titok létéről, az odahaza, a tükör előtt állva ismételje meg a kérdést!
Nagypénteken hidegek a templomok, hideg árad a katolikusok üres tabernákulumaiból, csak nagyszombat vigíliájának tűzszentelése visz majd meleget a hideg templomhajókba, hogy az exultet hangjaira, a húsvéti gyertya lángjára járjon át ismét mindenkit Isten melege. Csak pszichológia lenne? Nem hiszem!
Nagypénteken sírt látogatunk. A szentsírt, Jézus nyughelyét, melyet nem takar itt el semmiféle kő. A halál kikerülhetetlen gondolata sokáig kísér ott-létünkkor, befészkeli magát a legátadottabb pillanatokba is, és hosszan megmarad. A tanítványoknak legalább maradt a lepel: "látott és hitt". Ma pedig vitatkozunk, vizsgálódunk, s közben fogyunk. Itt is, általában is.
Elvesztettünk valamit. Nem találjuk a halálban azt, ami a halált megváltássá, a feláldozott életet értékké emelné. A "halálra", 30 ezüstre vagy valamivel többre pedig enélkül valóban botorság szülni: nem több, mint élő mankót váltani öreg korunkra.
A 2000. évben pedig illene arra gondolni, hogy az istenképűségre születés magába foglalja az istenképű, és ezért elmondhatatlan értékű halált is. Nagypénteken gondoljunk erre is, ha egyáltalán idáig eljutunk.

-DI -



2000. április 20., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület