CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

akkor az ember kiért van?

"... akkor miért-kiért van az ember?"
Az evangélium üzenete 2000.03.05.

Mk 2.23 - 3.6 Egy szombaton vetésen vitt keresztül az útja. Tanítványai útközben tépdesték a kalászt. Erre a farizeusok megszólították: „Nézd, olyat tesznek szombaton, amilyet nem szabad!” De ő megfelelt nekik: „Sose olvastátok, mit csinált Dávid, amikor ínséget szenvedett, és társaival együtt éhezett? Abjatár főpap idejében bement az Isten házába, és megette a szent kenyereket, amelyeket csak a papoknak volt szabad megenniük, s adott a társainak is.” Aztán ezt mondta nekik: „A szombat van az emberért, nem az ember a szombatért. Az Emberfia ezért Ura a szombatnak is.” Ismét betért a zsinagógába. Volt ott egy béna kezű ember. Figyelték, vajon meggyógyítja-e szombaton, hogy vádat emelhessenek ellene. Felszólította a béna kezű embert: „Állj középre!” Aztán megkérdezte őket: „Szabad szombaton jót, vagy rosszat tenni, életet megmenteni, vagy veszni hagyni?” Hallgattak. Erre keményszívűségükön elszomorodva haragosan végignézett rajtuk, majd az emberhez fordult: „Nyújtsd ki a kezed!” Az kinyújtotta, és meggyógyult a keze. A farizeusok erre kimentek, s a Heródes-pártiakkal együtt tanakodni kezdtek, hogyan okozhatnák vesztét.


Élesedő ellentétek. Ahogyan mi, emberek gyakran "belenézzük" magunkat valamibe - ezzel szoktuk kifejezni azt, hogy egy, a valóságnak sokszor meg nem felelő kép rögzül agyunkban -, úgy rögzítjük hamis állapotunkat a gyűlöletben, a ferde szemmel nézésben, a bizalmatlanságban. Valamilyen módon megmásíthatatlanül rigidek, merevek leszünk. Ilyen "vak" állapot kialakulása figyelhető meg a szentírási részben a farizeusok részéről Jézussal kapcsolatban. Már a legkevésbé az általános emberi szempontok, a minden népek között elsődleges törvények munkálnak bennük. Kit érdekel már, hogy egy ember meggyógyuljon - hiszen nem róluk, személyesen van szó -, de az a fontos, hogy valamit Jézus a holt betű szerint ne cselekedjen!
A vak düh, ami bennük munkál, hogy bármi áron "megcsípjék", nevetséges helyzetbe hozza őket. Milyen kiváló alkalom kínálkozik a gondolat továbbvitelére: ha a szombat az emberért van, akkor miért-kiért van az ember? Nyilván a másikért, másokért és nyilván Isten szeretetéért. A továbbvitt gondolatsor azonban elakad, megtorpan, mondhatni a kapuban, nincs, aki átlépje a küszöböt, nincs, aki megpillantsa az új világot, az ígéret földjét. Szeretni a másikat úgy, mint önmagunkat. Mit is csinálhatunk az összes törvénnyel az első parancsolat nélkül?

-DI -



2000. március 01., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület