CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

"Ha akarod, megtisztíthatsz!"

"Ha akarod, megtisztíthatsz!"
Az evangélium üzenete 2000.02.13.

Mk 1.40-45 Egy leprás jött hozzá, térdre borult előtte, s így kérte: „Ha akarod, megtisztíthatsz.” Jézusnak megesett rajta a szíve, kinyújtotta kezét, és így szólt hozzá: „Akarom, tisztulj meg!” Erre rögtön elmúlt a leprája, és megtisztult. De Jézus szigorúan ráparancsolt s elküldte, ezt mondva neki: „Vigyázz, ne szólj róla egy szót sem senkinek, hanem menj, mutasd meg magadat a papnak, és ajánld fel tisztulásodért a Mózes rendelte áldozatot, bizonyságul nekik.” Ám az, alig hogy elment, mindenfelé híresztelni és terjeszteni kezdte a dolgot. Emiatt Jézus nem mehetett nyilvánosan be a városba, inkább távolabbi, csendesebb helyeken tartózkodott. Az emberek mégis mindenünnen jöttek hozzá.

Szent Márk evangélista, aki a pogányoknak írt evangéliumában Péter beszéde stílusában, érvelési módszerével tette közkinccsé Jézus tanítását és életét, ebben a részben is a terjedő, a megállíthatatlan népszerűség-növekedésről ír. Jézus ismét sokakat gyógyít meg, miközben szeretné elkerülni az ilyetén módon való feltűnést és hű marad mindenben, még a gyógyulásért felajánlandó szokásos ajándék mértékében is. A jottányit sem engedő Fiú szeretetének a fizikai teljesítőképességen túl alig van határa. S miközben Márk ezen gondolatok kifejező és hiteles tolmácsolásával bajlódik, igazi gyöngyszemeket, drágakövecskéket helyez el - talán nem is tudatosan - az evangéliumban. Ilye a "Ha akarod, megtisztíthatsz!"
Az akkor történt csoda egybecsengése az ószövetség korával és az újszövetség kötését követő, immár kétezer évvel, meggondolásokra késztet. Hogyan vélekedjünk erről a rövid mondatról ma 2000-ben? Isten nem híve az erőszakosságnak, noha Jézus elismeri azt, hogy a makacs kérésnek, a példabeszédben szereplőkhöz hasonlóan, nem áll ellen. Jézus csodáin azonban végigvonul az a jól felismerhető szuverenitás, hogy nem, vagy nem csak emberi szempontok szerint dönt, amikor egy csodás gyógyítást véghezvisz. Az egyetlen "kötöttsége" az Atyával való egység, amit minden áron megőriz. Ez a függetlenség az, ami Isten cselekvéseiben mindvégig felismerhető az üdvtörténet folyamán. A csodára váró ember pedig eléje tárja nyomorúságát, a helyzetet, amiben megoldást remél Tőle és utána... utána rábízza, hogy döntsön, mert rá lehet bízni, mert olyan ismeretei vannak, mert tudja, mi lakik bennünk.
Mi a helyzet ma, ha bárki ismét csak Tőle remél segítséget? Hol van a hitnek az a merészsége, amely megengedi azt, hogy hátralépjünk, hogy nagyranőtt egonkat kissé a háttérbe toljuk, hogy Ő kerüljön előtérbe? A statisztikai felmérések adatai nem sok jóval kecsegtetnek. Történnek-e ma is csodák? Van-e mustármagnyi hit, mely hegyeket mozgat és ami ki tudja mondani: "Ha akarod" és nem teszi magában hozzá, hogy "de Te nem is akarod" vagy azt, hogy "de jó, ha tudod, hogy én nagyon szeretném". Nem csonka-e az a hit, amely Jézus történetiségével, tetteivel, kereszthalálával még csak valamilyen szinten "elboldogul", de a feltámadással nem tud mit kezdeni? Élő lehet-e ennek a hitnek a Jézusa?
A kérdésre, hogy vannak-e ma is csodák, leginkább azok tudnak válaszolni, akik egy egész életet tettek rá a hit teljességének szűk átjárójára. Ők csodák közepette élték le életüket. Gondoljunk csak Teréz anyára, pater Pio-ra. Naponta kimondták, esetleg többször is a mondatot:"Ha akarod...".
A mondat nem változott, Isten sem változott. Őt köti szeretetének állandósága, megtagadhatatlansága, mi pedig minden alkalommal újra kezdjük a mondatot, hátha egyszer hátsó gondolat és minden kényszer nélkül ki tudjuk mondani Márk evangéliumának és hitünk mélységének kincsét: "Ha akarod, megtisztíthatsz!"

-DI -



2000. február 07., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület