CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Régi helyén, eredeti szépségében újra áll Tompa Mihály szobra

A Soproni Városszépítő Egyesület újraöntette és eredeti helyére újra felállítatta Tompa Mihály szobrát Sopronban, a Frankenburg utcai szoborparkban. Ma Abdai Géza, Sopron közösségi ügyekért felelős alpolgármestere és dr. Józan Tibor, a Soproni Városszépítő Egyesület elnöke újból átadta Sopron közönségének a míves köztéri alkotást.

Képgaléria

Az eredeti Tompa Mihály-szobrot 1997-ben Káspár Teréz és Káspár Hermina adományából állították fel a nemzeti nagyjaink szoborpanteonjában. Időközben meggondolatlan, felelőtlen emberek rombolták le a szobrot, amely mától, Nagy Benedek szobrászművész alkotásaként, újból régi helyén és eredeti szépségében áll.

,,Ma ismét nemet mondunk – Tompa szavaival – „a berkek feldúlóinak”, és a református lelkész-költő mától újra figyelmeztet minket a nemzet, a haza becsületére” – mondta avatóbeszédében Abdai Géza, közösségi ügyekért felelős alpolgármester, aki azt is hangsúlyozta: fontosak a városképet szellemi értékekkel is gazdagító köztéri alkotások, amelyek a Tompa-szoborhoz hasonlóan neves személyiségekre, értékeinkre irányítja az arra járók figyelmét.

Tompa Mihály érdemeit méltatva Abdai Géza szólt arról is, hogy a költő a maga korában, és még később is, a népi-nemzeti irányzat egyik legjelentősebb képviselője volt. Petőfi és Arany mellett a "nagy triász" harmadik tagja.

Tompa Mihályt is megigézte a népdalok szépsége, természetessége, formai tisztasága, elragadták a regék és mondák. És elragadta az ifjúi hév: bekerült a forradalmat előkészítő költőnemzedék baráti körébe.

Amikor fellátogatott Pestre, helye ott volt a Pilvax Kávéház asztalánál. A bukás után számára is meghurcoltatás következett, egy ideig börtönben is ült. Magánéltében tragédiákat élt át: gyermeke halálát, felesége gyógyíthatatlan betegségét. Ilyen körülmények között írta költeményeit, amelyek az elnyomatás korában páratlanul népszerűekké váltak. Allegorikus költeményekben fejezte ki a nemzet bánatát és reménységét. Ezeknek egy része kéziratos másolatban keringett évekig szerte az országban. A gólyához című nagy elégia miatt bűnvádi eljárás is indult a költő ellen. Hosszú ideig faluját sem hagyhatta el. Hiába volt ünnepelt költő, a dicsőség alig adott kárpótlást közgondjaira és magánbánataira. Tompa nem a kiegyezésben kereste a nemzet további útját, de a kiegyezésen kívül nem látott más lehetőséget. És az élet nagy dramaturgiája: a kiegyezés ötvenéves korában már a haldoklás közben érte…

A szoboravató ünnepségen dr. Józan Tibor a Soproni Városszépítő Egyesület elnöke arról is szólt, hogy a városszépítők tette fontos, mert határozott és következetes fellépésükkel, a szobor újbóli felállításával a városszépítők azt üzenik, hogy Sopronban nincs helye a rongálásoknak, a vandál tetteknek, mert mindig többen lesznek olyanok, akiknek az igényes környezet megőrzése, kialakítása fontosabb, még akkor is, ha ez áldozatba kerül. Mint ahogyan a közelmúltban, Káspár Hermina és Terézia, az adományozók tiszteletére avatott, Deák téri emléktábla is a közösség érdekében végzett önzetlen áldozatvállalás emléktáblája is egyben.

BTÉ



2009. december 02., szerda 21:25


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület