CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 30., kedd, Katalin, Kitti napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Tizenkettedik sajtünnep Vitnyéden

Tizenkettedik alkalommal tartották a vitnyédi sajtünnepet, amelynek a szakma számára szóló része a sajtverseny, ahol héttagú zsűri értékeli a benevezett készítményeket, hogy aztán a versenyt követő napon a nagyközönség is sajtünnepet ülhessen, a jobbnál jobb sajtokat kínáló vásár és termékmustra alkalmával, színes szórakoztató program kíséretében.
képek Képgaléria

Az ország számos sajtkészítő cége nevezte jobbnál jobb sajtjait a versenyre, ahol a hét tagú zsűri értékelte a benevezett készítményeket. Szombat délelőtt tíz órakor Firtl Mátyás, Ivanics Ferenc országgyűlési képviselők, valamint Tóth Kálmán vitnyédi polgármester megnyitójával kezdődött a sajtünnep második napjának programja.

20090919vitnyed13m.jpg

Ezt követően a képviselők felvágták az ország legnagyobb sajtját, melyet a kapuvári Cserpes Sajtműhely készített.

20090919vitnyedkep04.jpg

Az idei szakmai versenyre csaknem 90 sajtot neveztek be több kategóriában. Szombat délelőtt Firtl Mátyás, Ivanics Ferenc országgyűlési képviselők, valamint Tóth Kálmán vitnyédi polgármester közös megnyitójával kezdődött a sajtünnep.

- Szakmai tapasztalat és országos tekintély jellemzi a sajtversenyt, amit folytatni fognak, ugyanúgy, mint azt az oktató tevékenységet, amelynek eddig is Csermajor volt a helyszíne. A Porpáczy- és a csermajori Ujhelyi- intézmények kényszerű összevonása következtében kialakult új keretek között is abban érdekelt a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, hogy új pályára állítsák a tejipar és sajtgyártás helyi hagyományát, tovább biztosítva azt a szakmai színvonalat és elismertséget, amit csaknem egy évszázados múlt jelent - mondta Firtl Mátyás megnyitójában. Hangsúlyozta: Magyarország mindig is Európa éléskamrája volt, a magyar vidék rendelkezik mindazokkal a feltételekkel és adottságokkal, amelyekkel hozzáértő agrárpolitika, vidékpolitika révén, újra betölthető a magyar gazdaságban azt a szerepet, amelyre hivatott. Firtl Mátyás ezért a tejipar, a sajtgyártás, a szakma minden képviselőjét arra kérte, hogy részvételével segítse azt a munkát, amit most Csermajorban az új intézményi keretek között újraszerveznek, részint továbbfolytatnak, a szakma, a település és a megye, az ágazat fejlesztése érdekében, abban a reményben és tudatban, hogy a jelenlegi hozzá nem értő kormányzással tönkretett magyar agrágrium helyzetén egy új kormány változtatni fog.


20090919vitnyed30m.jpg

Ivanics Ferenc és Firtl Mátyás felszeleteli az ország legnagyobb sajtját

Ivanics Ferenc, az első vitnyédi sajtverseny ötletgazdájaként is, és a térség országgyűlési képviselőjeként is sajtevésre biztatott mindenkit, hiszen a sajtkészítőknek így adnak munkát - mondta térség országgyűlési képviselő, aki azt is kifejtette: a helyiek rendelkeznek azzal a szakmai tapasztalattal, amire a magyar sajtgyártás odafigyel, ez az jelenti, hogy a további fejlődés a jelenlegi külső körülmények ellenére lehetséges.

20090919vitnyedkep03.jpg

Az eseményen természetesen az érdeklődőket sajtkóstoló is várta, és megtartották a sajtlovaggá avatás idei ceremóniáját is, azt követően, hogy a sajtverseny díjait is átadták az arra érdemes gyártóknak, akik az ország minden részéről érkeztek az idei versenyre.



2009. szeptember 21., hétfő 15:21


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület