CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A zene és a bor tündöklése


A művészet közösségi élmény és a nemes szép bor sem jár egymagában, a klarinét pedig nem csak szólóhangszerként rendkívüli, hanem kvartettben megnemesíti, tündöklővé teszi a dallamokat. Különleges estre számíthattak azok, akiknek a bor és a művészet harmóniáját, – ezúttal a kamarazene, és a szép bor, a muzsika hangjai és az ízek egymásra találásának élményét – kínálta a Kékfrankos kamaraest.

A zene és a bor kapcsolata több annál a közvetlen kapcsolatnál, hogy a borról zeneművek születnek. Úgy, és annál több, mint ahogyan a hangok, dallamok és a föld-nap táplálta-érlelte ízek harmóniája szavakkal leírhatatlan: kifejezni nem, hanem csak érezni, illetve átélni lehet.

A Kékfrankos kamaraest folyamán elhangzó zeneszámokhoz értékes soproni borokat, válogattak össze a szervezők, hogy a bor és a művészet harmóniáját közvetlen vizsgálódás és egyben az említett átélés tárgyává tehesse minden zene-, és borbarát.

A Kékfrankos kamarest idei műsorában, amelynek helyszíne a BW Pannonia Hotel volt, a hangok, ízek társításának harmóniája pedig, tökéletesre sikerült.

Felix Mendelssohn-Bartholdy D-dúr vonósnégyesének első tételéhez zöld veltelíni társult, hogy aztán a kétségkívül az est fénypontját jelentő Klarinétkvartett alatt a rosé is megcsillanjon a poharakban.


Carl Stamitz, akárcsak két évtizeddel később Mozart, az 1770-es évek elején nagy kedvvel írt a kor egyik hangszerújdonságának számító, egyedi hangszínű klarinétra. A koncert különleges vonós-klarinét harmóniái felvillantották azt az érzést, ami különlegessé tette Stamitz korában ezt az instrumentumot. Azt, ami a kor zenéjében is izgalmas élményt jelentett éppen a klarinétnak köszönhetően, a mai közönségnek ifj. Firtl Mátyás játéka elevenítette fel, a kvartett- további három tagjával együtt. A kor gyakorlatának megfelelően az elsőhegedű szólamot sokszor bízták a klarinétra elsősorban francia komponisták, hiszen fennmaradt az, hogy maga Stamitz is Párizsban ismerkedhetett meg e gyakorlattal.


A Haydn D-dúr vonósnégyeséhez, amelyet a Wespa-vonósnégyes adott elő, a műsor összeállítói szerint a kékfrankos, majd a merlot illett leginkább.

A zene és ízek harmóniáinak újabb különleges és egyedi alkalma volt a Bormarketing Műhely szervezésében megvalósult különleges est.


BTÉ



2009. augusztus 26., szerda 21:36


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület