CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Megjelent a VÁRhely – kulturális, művészeti, irodalmi, kritikai folyóirat – legújabb száma

A helyi kultúra, művészeti élet periodikája, egyben irodalmi és kritikai lap ezúttal a 2009 I-II összevont száma a közelmúltban látott napvilágot.

A Tükör és ablak fejezetben Both Balázs, Kerék Imre, Bibor István, Fecske Csaba, Földesi Ferenc, Barta Szilveszter, Cseh Károly versei olvashatók, és helyet kaptak Tüskés Tibor, Zalán Magda, Körmendi Lajos és Hegyi Ferenc elbeszélései.

A Közelkép fejezetben a Jubiláló soproni harangkincsekről Kormos Gyula ír. A 75 éves Giczy János festőművésszel Turbuly Éva készített interjút, a festőművész Szárnyasoltár anyám arcképével című alkotásáról pedig Tóth Éva elemzése jelent meg. Tóth Imre az osztrák történelemoktatásnak a magyar történelemhez sajátságosan viszonyuló, ,,kettős tankönyvviteléről” ír. Az Évnegyed-ben Csoóri Sándornak a Magyar Kultúra Napján Sopronban elhangzott ünnepi beszéde olvasható, továbbá Bakonyvári Ágnes Giczy-kiállítás megnyitója és Gáspárdy Tibornak a Dalí-tárlaton elhangzott beszéde. A legfrissebb VÁRhely Emléklapok című fejezete részleteket közöl Kocsis Istvánnak a Peéry Rezső a magyar pártállami diktatúra ,,kemény” éveiben című könyvéből.

Az Olvasónapló könyvrecenziói és –elemzései között ezúttal Körmendi Lajos barbaricumi kétperceseiről Rideg István írása, Szigeti Lajos: Barbár téridő könyvéről Kerék Imre recenziója olvasható. Kaló Béla Serfőző Simon: Varjúleves kötetét és Franco Cajani: A csoda parafrázisa vers-válogatását ajánlja az olvasóknak és szintén az Olvasónapló-ban kap helyet Pozsgai Györgyinek Schäffer Erzsébet Lábujjhegyen című könyvéről írt recenziója.

Antall István Jelhagyók című írása Magyar Mónika és Szőcs Géza grafikusművészek soproni kiállításához kapcsolódó gondolatai, annak apropóján is, hogy a VÁRhely legújabb megjelent számának illusztrációi a grafikusművész-házaspár grafikái.


B. Tóth Éva



2009. jĂşlius 28., kedd 14:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület