CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A határon túli magyarsággal való szorosabb kapcsolattartás és ennek társadalmi, gazdasági hatásai érdekében

Firtl Mátyás indítványa a közlekedési kapcsolatok erősítése érdekében


A jelenlegi közlekedéspolitika nem veszi figyelembe az új helyzetet, a határon túli magyarsággal való szorosabb kapcsolattartás megteremtésének lehetőségét, és ennek társadalmi, gazdasági jelentőségét

,,A szomszédos országokhoz fűződő közlekedési kapcsolataink erősítéséről” címmel nyújtott be önálló képviselői indítványt Firtl Mátyás, Németh Zsolttal, Fónagy Jánossal, Matolcsy Györggyel (Fidesz-KDNP) közösen. A határozati javaslat arra irányul, hogy Magyarország és a schengeni övezet szomszédos országainak – Ausztria, Szlovákia, Szlovénia – közös határszakaszain mielőbb álljanak helyre a történelmileg korábban meglévő településközi közlekedési kapcsolatok, illetve újak is létrejöjjenek.

A határozati javaslat Magyarország és Románia, illetve Horvátország, továbbá Szerbia és Ukrajna közös határszakaira vonatkozóan megfogalmazza a hasonló célú előkészítő lépések szükségességét. Az Országgyűlés elnökéhez benyújtott anyag indoklásában kitér arra, hogy a schengeni övezethez való csatlakozással a magyar-osztrák, illetve -szlovák és -szlovén határon összesen 1139 kilométeres szakaszon szűnt meg a határellenőrzés, míg a román, szerb és horvát, Magyarországgal közös határszakasz 1104 kilométert tesz ki.

A jelenlegi közlekedéspolitika nem veszi figyelembe az új helyzetet, a határon túli magyarsággal való szorosabb kapcsolattartás megteremtésének lehetőségét, és ennek társadalmi, gazdasági jelentőségét. Ezért a magyar közúthálózat határátmeneteinek fejlesztése a csak belföldi dimenziókkal foglalkozó, szokásos közúthálózat-fejlesztési munkát meghaladó tervező munkát igényel. Egy központilag irányított, több tárca együttműködésével megvalósuló program beindítására van szükség – fogalmaz a határozati javaslat, amely konkrét célkitűzéseket és módszereket is tartalmaz a fejlesztések tekintetében.


A belső határszakaszokon működő 35 közúti határátmenet mellé még 117 létesítése indokolt, amelyek közül 27 kiemelt fontosságú. A belátható időn belül belső határrá váló román határszakaszon a ma működő 10 közúti határátkelőn felül még 35 létesítése lehet a cél- tartalmazza a javaslat, amely szerint a tartósan külsőnek feltételezett magyar-ukrán, illetve szerb határszakaszon a működő 11 közúti határátkelő mellett további 27 lenne szükséges.



2008. július 20., vasárnap 15:31


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület