CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. jĂşnius 12., szerda, Villö napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Felújítják az esernyős házat


Az elkerülőút mellett, a Bástya utca 42. területén, a Bécsi út és az elkerülőút kereszteződésének közelében található az esernyős ház, amelynek a közelmúltban kezdődött el a felújítása.– A Sopron Holding Zrt. 1,8 millió forintból végzi el a felújítási munkálatokat, amelyek során felújítják a homlokzatot, a tetőt, a lábazatot, továbbá pótolják a tetőn lévő esernyő csengőit is, amelyek szeles időben csilingelnek – mondta el Kerekes Attila főmérnök, a beruházási csoport vezetője. A munkával a tervek szerint március végére készülnek el.

Az esernyős ház helyi védettséget élvez, a városvezetés az épület hasznosításának kérdésével is foglalkozik.


Az esernyős ház története: Lackner Kristóf a XVIII. század első negyedében kezdeményezte, hogy a házakhoz tartozó hosszú kertekben a tehetősebbek kerti házat építsenek. Az övé a mai Lackner Kristóf utca tengelyében volt. A városnak 1700-ból való madártávlati képén az Újteleki utca házsora mögött több ilyen kerti házat látunk. A Csányi-krónika szerint ezek a kuruckorban elpusztultak, mert könnyű volt rájuk a várfalon túlról csóvát dobni és lángba borítani. De a XVIII. század vége felé ismét épülnek a külső várfal mentén ilyen kis kerti házak, amelyek, főleg a mai Deák téren, a sűrűbb építkezés következtében az idők folyamán el-eltünedeztek.Michel Zakariás 1700-ból származó metszetén, amely a várost madártávlati képben mutatja, a városon kívüli kertekben jól láthatóak az esernyős házak.


Külsőre az esernyős ház, amelyet kalaposházként is emlegetnek egyemeletes lekerekített négyszögletes alaprajzzal. Első emeletén kőkeretes ablakok, felettük klasszicizáló vakolás nyomai. Zsindelyes, egyszer megtört kupolás tető, kínai kalappal (csengőkkel beszegett ernyővel, amely szél esetén csilingelt, az Esterházy-park Bagatelle nevű pavillonjának mintájára készülhetett 1800. körül. A városban a Templom.u. 2. udvarán is áll egy. (Dr. Drávai István: Sopron műemlékváros, 2002.)

Az esernyősház 2002-ben
BTÉ2008. február 02., szombat 15:18


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület