CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

Biztos, hogy jó helyen dolgozik?

Mt 4,12-23 Amikor Jézus meghallotta, hogy Jánost kiszolgáltatták, visszavonult Galileába. Elhagyta Názáretet, elment és letelepedett a tengermenti Kafarnaumban, Zebulon és Naftali határában, hogy beteljesedjék, amit Izajás próféta mondott: ,,Zebulon földje és Naftali földje, a tengeri út, a Jordánon túl, a pogányok Galileája; a nép, amely sötétségben ült, nagy fényt látott, s akik a halál országában és árnyékában ültek: fény virradt rájuk'' [Iz 8,23; 9,1]. Ekkor kezdte Jézus hirdetni és mondani: ,,Térjetek meg, mert elközelgett a mennyek országa.'' Amint elhaladt a Galileai tenger mellett, látott két testvért: Simont, akit Péternek hívtak, és Andrást, a testvérét, amint körhálót vetettek a tengerbe; halászok voltak ugyanis. Azt mondta nekik: ,,Jöjjetek utánam, és én emberek halászává teszlek titeket!'' Azok pedig azonnal elhagyták hálóikat és követték őt. Amikor onnan továbbment, látott másik két testvért: Jakabot, Zebedeus fiát, és testvérét, Jánost a hajóban Zebedeussal, az apjukkal, amint javították hálóikat. És őket is hívta. Azok pedig azonnal otthagyták a hajót és apjukat, és követték őt. Jézus ezután bejárta egész Galileát. Tanított a zsinagógáikban, hirdette az ország örömhírét, és meggyógyított minden betegséget és minden bajt a nép között.

Nem, nem biztos, legalábbis a hirdetés szövege és mondandója szerint. Nos, ha Jézus nem is a mai médiát használta, de a kérdése ugyanez volt a Galileai tó mellett, és nem túlságosan megerőltető a korábbiak ismeretében, ha az olvasó már most, az kibetűzés előtt lelövi e sorok íróját gondolataival együtt: igen, most is azt kérdezi, hogy valóban azt a munkát végezzük, ami.... És itt álljunk meg egy pillanatra, mert itt a dolgok szétválnak. Élesen, megkülönböztethetően, világosan.
A világnak dolga van, és mi lehet a világ dolga egymással, önmagával és Istennel, ez a mai evangélium kérdése.
Valóban ott dolgozom-e, ahol kell és úgy dolgozom-e, ahogyan azt Jézus, mint munkaadóm és munkatársam szeretné. Nyilvánvaló az is, hogy a munkának csak egyik része azon javak megtermelése, amiből szalonnára telik. A másik fele legalább annyira érdekli az Urat: mennyire sikerül környezetemet Feléje fordítanom, mennyire munkálkodom az apostolkodásban. Közreműködöm-e azokban a folyamatokban, ahol Jézus munkáját folytatják szerte a világban? Akik láttak már megtérni embereket, a 'viharos' megtérések egyik eleme éppen az a boldog felismerése a delikvensnek, hogy ő méltó arra, hogy a Mester munkatársául válassza. "Meghívott, meghívott"-éneklik gitárkísérettel a fiatalok. Eddig nem is gondolta volna ezt komolyan, most is meglepte, amikor közölték vele: "téged hív".
Nehezebb annak sorsa, aki ezzel már egyszer tisztában volt, de más szempontok másfelé vezették és most magában szeretné, ha Jézus megismétli a hívást, de legalábbis jelét adja, hogy várja, hogy nem mondott le róla. Ki tudja, hogy az elmulasztott lehetőséget elégnek tartja-e az Úr, hogy azt mondja magában vagy éppen "csak" egy evangéliumi olvasaton keresztül: "még érvényes a meghívás, egészen az utolsó pillanatig!".
Az 'új szakmát' pedig meg kell tanulni a Mestertől, mert annak ellenére, hogy millió-féleképpen lehet művelni, legalább ennyi buktatója is van. A dolog vargabetűje és szépsége egyben, hogy mindenki másképp csinálja, minden művelőjének benne van a munkában a lkegegyénibb egyénisége, senki sem csinálhatná helyette ugyanúgy, csak ő. Elképzelhető, hogy mennyire hiányzik egy ilyen egyéniség onnan, ahol csak ő tudná a feladatot megoldani. A költő szavainak széleskörű érvényessége csak ilyen aspektusból mérhető: "e fiúkért valaki felelős".
Jézus nem fog megjelenni a TV-ben, hogy egyénre szabottan, de kényelmesen adja át meghívólevelünket, de változtatva a változtatandókat, ha legalább orientálódunk a munka felé, nem lehetetlen, hogy mégis, akár onnan szóljon a meghívás:'Biztos, hogy jó helyen dolgozik?'
- DI -



2008. január 27., vasárnap 19:52


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület