CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Rendezvények Sopronban a schengeni csatlakozás alkalmából

A schengeni övezethez való csatlakozás alkalmával Sopron városa ünnepséget szervez. A csatlakozáshoz vezető út történelmi áttekintésével, a helyi vonatkozások említésével együtt a december 20-ai soproni programsorozatot ismertette mai sajtótájékoztatóján dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere.

Dr. Fodor Tamás kifejtette: A történelemből közismert, hogy Sopron városa körül már a 11. században kialakult közigazgatási szervezet, az egykori vármegye, amely összekötötte és meghatározta az itt élő emberek mindennapi tevékenységét. Ezt a több évszázadon keresztül jól működő és szervesen fejlődő egységet, először 1921-ben szakította szét a történelem. Majd egy negyedszázad múlva, a jaltai békerendszer nemcsak a várost és közvetlen környezetét, hanem Nyugat-Európát és Közép-Európát is hosszú időre elválasztotta egymástól. Mint azt Winston Churchill brit miniszterelnök 1946. március 5-én, az azóta híressé vált beszédében kijelentette: „...A Balti-tenger mellett fekvő Stettintől az Adriai-tenger mentén fekvő Triesztig vasfüggöny ereszkedik le Európára.”

- A vasfüggöny „megszületése” után létrejött a bipoláris világrend. Ezáltal, Közép- és Kelet-Európa közel fél évszázadra a Szovjetunió megszállása alá került. A vasfüggöny ez időtől kezdve évtizedeken át azt a szerepet töltötte be, amit a Szovjetunió vezetője, Sztálin szánt neki: az ún. szocialista tábor országainak hermetikus elzárását Európától. A fizikai korlátozás egyik fajtája volt a nyugati határunk mentén létrehozott műszaki zár- és erődrendszer kiépítése és fenntartása – tette hozzá Sopron polgármestere.

Az 1989-ben megindult közép-kelet-európai forradalmi hullámra utalva dr. Fodor Tamás arról is szólt, hogy a Szovjetuniót megfosztotta korábbi hatalmi zónájától. A bipoláris világ összeroppant és megnyílt az esélye Európa újraegyesítésének.

- Az újraegyesülő Európa jelképévé vált a berlini fal ledöntése, illetve az azt megelőző Páneurópai Piknik és sopronpusztai határáttörés. Másnap hangzott el először, hogy „…augusztus 19-én Sopronpusztán történelmet írtak.” Később ezt a kijelentést, Helmut Kohl szövetségi kancellár a két Németország egyesítésének az ünnepségén, is megerősítette.

2007. november 15-én az Európai Parlament jóváhagyta Magyarország csatlakozását a schengeni övezethez, így 2007. december 21-étől megszűnik az állandó határellenőrzés a magyar-osztrák határon. Ezzel a lépéssel a térségünkben közel egy évszázados, konfliktusokkal sújtott határok szűnnek meg. Sopron és a környező, a határ másik oldalán található települések számára 2007. december 21-től lehetővé válik a szabad átjárás. A határsorompó eltűnésével, még szorosabbra fűzhetik kapcsolataikat a hátár két oldalán élő állampolgárok – mondta a sajtótájékoztatón dr. Fodor Tamás, aki a továbbiakban a soproni rendezvény-sorozat részleteit ismertette.

***

A december 20-ai ünnepség részletes programja:

19.00 órakor : Ünnepi közgyűlés
Helyszín: Városháza díszterem

Díszvendég: Dr. Szájer József Európai Parlamenti képviselő, a Néppárti Parlamenti Frakció alelnöke, aki ünnepi beszédet mond

19.00 órától: Kulturális és zenés programok
Helyszín: Bécsi úti határkilépő magyar oldalon a főépület mögötti parkoló területe

19.00-20.00 óráig a Soproni ütősök koncertje

20.00-22.00 óráig a Lord együttes koncertje

22.00-23.00 óráig a Soproni Fúvósok koncertje

23.00-24.00 óráig a Juice zenekar koncertje

Az est folyamán – új programelemként – rövid előadással várhatóan fellép Szabó Andris, akinek ezen a napon lesz lemezbemutató sajtótájékoztatója Budapesten. A vak kisfiút a CD zeneszerzője, Benkő László (Omega) kíséri a helyszínre.

23.50 : Dr. Szájer József az országgyűlési képviselők és a városvezetők kíséretében, a Soproni Fúvószenekar felvezetésével 00.00 órakor szimbolikusan átlépi elsőként a határt, majd a visszaérkezését követően a zenekar eljátssza a magyar és az európai himnuszt.

Az ünnepi programot egy kb. 10 perces tűzijáték zárja.

Egyéb, a rendezvénnyel kapcsolatos információk:

Folyamatosan és ingyenesen biztosított buszközlekedés áll az érdeklődők rendelkezésére a Lackner Kristóf utcai buszmegálló és a határkilépő között (ez a 25-ös járatszám).
A rendezvény ideje alatt folyamatos büfészolgáltatás is várja az érdeklődőket a rendezvény helyszínén.



2007. december 17., hétfő 21:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület