CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  

AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

2007. június 21.

A száraz, kánikulai időjárásban a szőlők fejlődése elképesztő ütemben zajlik, a zweigelt, a pinot noir közvetlenül fürtzáródás elött áll. Tömegesen rajzik a tarka szőlőmoly második nemzedéke. A fogott egyedszám általában 1-10 db/nap (Présház, Kogl, Harka), de a Virágvölgyben volt 120 db feletti napi fogás is. Itt már a hétvégén ki kell juttatni egy erős tojásölő készítményt (Alsystin, Nomolt, stb ), hogy a már vegyszerrel borított felületre történjen a tojásrakás. A többi területen elég a rothadékony fehér fajták és a zweigeltek kezelése a jövő héten-hétvégén. A 2. molynemzedék lárvái a tojásból közvetlenül a bogyó belsejébe rágják be magukat, ezért a megelőző védekezés esetén a tojásölő, megkésett kezelésnél a gázosodó készítmények hatásosak igazán (pl. Reldan).

A borvidéken már bárhol lehet találni egy-egy lisztharmatfertőzött bogyót. Erősebb a fertőzöttség a tavaly is károsított ültetvényekben, de itt sem járványos mértékű. Normális növényvédelmi munka mellett ilyen intenzív bogyófejlődés esetén nem okoz érezhető termésveszteséget. Ki kell juttatni az azol, illetve strobilurin - blokk 3. fordulóját, szigorúan kontakt partnerrel, kénnel kiegészítve, mert a parásodó bogyóhéjon a hatóanyag-felszívódás gátolt, hatékonysága romlik, a strobilurinoknak pedig csak megelőző hatásuk van. A lisztharmatmicélium vízlepergető hatású, ezért nagyobb lémennyiséggel, tapadószer adagolásával kell kezelni a kialakult fertőzéseket 10-12 napos fordulók tartásával.

A száraz időjárás dacára is előfordul a párásabb fekvésekben a peronoszpóra a hónaljhajtásokon, továbbra is kontakt védelmet kell biztosítanunk a lombozatnak.

A hajtások-bogyók fokozott növekedési üteme miatt lombtrágyákkal kell pótolnunk az aszály miatt nehezen felvehető tápelemeket!

A védekezési javaslat a hétre:

Lisztharmat ellen felszívódó azol (Falcon, Flamenco stb.), strobilurin (Cabrio Top, Discus, Eclair stb.) illetve a Rally Q és kén (6-8 ezrelék) + folpet (Buvicid F, Folpan) ditiokarbamát, (Dithane, Vondozeb) esetleg metiram (Polyram) kombinációja + a fenti rovarölők egyike. Csak komoly lisztharmatfertőzöttség esetén használjuk a Karathane-t!

Dr. Varga Mária s.k. Hangyvári Péter Hollósy Attila sk.
szaktanácsadó, 20-470-9055 növényvédő mérnök, 30-243-7795 növényvédő mérnök, 30-243-7795



2007. június 21., csütörtök 21:54


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület