CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Borváros  


AGROEXPERT szőlő növényvédelmi előrejelzés

2007. június 7.

A szőlők virágzása zömében lezajlott, sőt a fürtök le már le is tisztultak, bár Brandmajorban a Sauvignon blanc még javában virágzik. Napról-napra csökken egy peronoszpóra – járvány kialakulásának esélye, mert nem alakultak ki a primer fertőző – gócok és továbbra sem kedvez számára az időjárás. A déli légáramlatokkal azonban még érkezhet hozzánk fertőzőanyag, ezért csak óvatosan „írjuk le“ idénre a peronoszpórát.

A fülledt, meleg, csöpörgős időjárás, az erős harmatképződés utáni tűző napsütés ideális körülményeket jelent a lisztharmat számára. Marika néni szerdán megtalálta az első konídiumos /rajzóspórás/ fertőzést a Virágvölgyben. A Borvidék fő fajtái: a Kékfrankos és a Zöld Veltelíni zsendülésig nagyon fogékonyak a fertőzésre, ezért mostantól főleg a lisztharmatra kell figyelnünk. A borsónyi bogyókon megfigyelt ezüstös lisztharmatbevonat a mostanában bekövetkezett fertőzés következménye lesz, most kell nagy odafigyeléssel elvégeznünk a megelőző kezeléseket. A következő permetezés tervezésénél ügyelni kell arra, hogy a szőlő intenzív növekedése miatt a vegyszerek hatástartama lerövidül a fürtön is. A megfelelő hajtásválogatással biztosított szellős lombfal biztosítása alapvető előfeltétele a hatékony növényvédelemnek.

A Borvidéken az elhúzódott molyrajzás miatt megfigyelhető, hogy a tojásrakásra időzített kitinszintézisgátlók hatása jóval lassabb az idegmérgekénél: a lárvák még összeszőtték a hernyófészket mire a hatóanyag végzett velük. Ezért sok az üres fészek, de kevés az élő hernyó. Az első nemzedék kártételi küszöbe 1 moly/fürt, ezalatt nincs terméskiesés, felesleges aggódni emiatt.

A védekezési javaslat a virágzás utánra:

A strobilurinok ( Eclair, Cabrio Top ) kénnel kiegészítve mindhárom gombakárosító ellen hatásosak. Takarékosabb lehetőség lehet a lisztharmat elleni felszívódó azol ( Falcon, Flamenco stb. ), illetve a nagyon jó ár/érték arányú Rally Q és kén + folpet (Buvicid F, Folpan) vagy ditiokarbamát, (Dithane, Vondozeb) esetleg metiram (Polyram) kombinációja tapadásfokozóval kiegészítve. (Nonit, Silweet, Bio-film stb.)



Dr. Varga Mária s.k. Hangyvári Péter Hollósy Attila sk.
szaktanácsadó, 20-470-9055 növényvédő mérnök, 30-243-7795 növényvédő mérnök, 30-243-7795



2007. június 07., csütörtök 12:26


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület