CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Bad Wimpfen – Sopron 16 éve testvérvárosi kapcsolatban

Május 17. és 20. között soproni küldöttség utazott a németországi Baden-Württemberg tartományban fekvő, Bad Wimpfenbe, hogy a két város közötti testvérvárosi kapcsolat 15 éves évfordulóját közösen ünnepelje meg.

Sopron várost dr. Fodor Tamás polgármester és dr. Simon István alpolgármester képviselte, továbbá a delegáció tagjaiként a Német Kisebbségi Önkormányzat – Hirschler Rezső és Krisch Magdolna – ,a Liszt Ferenc Pedagógus Kórus, a Soproni Evangélikus Egyházközség lelkésze, Hegedűs Attila, és dr. Gimesi Szabolcs egyházmegyei felügyelő is a testvérvárosba utazott. A soproniakat Claus Brechter polgármester fogadta.


Mint ismert, 1946-ban Sopron német nyelvű, német nemzetiségű családjait kitelepülésre kényszerítette az akkori politika. A kitelepítéssel megcsonkított családok Bad Wimpfenben és környékén találtak második hazára. Múltjukat, hazájuk emlékét megőrizve illeszkedtek bele az ottani életbe. A kimenekített holmijukból Sopron Múzeumot hoztak létre, jelezve a fájdalmas kötődést szülőföldjükhöz.

Évekig csak a múlt relikviái között idézhették fel Sopront. A világpolitikai feszültség enyhülésével aztán már nemcsak a rokoni kapcsolatokat éleszthették újjá, hanem a hivatalos szálak felvételére is lehetőség nyílt. Így tudott a soproni Liszt Ferenc Pedagógus Kórus szorosabb kapcsolatot kiépíteni a bad wimpfeni Concordia énekkarral, majd a kitelepített soproniak szívós munkájának köszönhetően 16 esztendeje deklarálták a két település közötti testvérvárosi kapcsolatot.

Most, a 16. évfordulón, az érkezés napján a bad wimpfeni Concordia kórus vendégelte meg a soproniakat. Az esten mindkét kórus dallal üdvözölte a találkozót. Az egybegyűlteket Claus Brechter polgármester köszöntette. A vendégek megismerkedtek a Bad Wimpfen-i óvárossal, megtekintették a városka erdejét.


A soproniak a kitelepített családok tagjaival is találkoztak, felelevenítve a családi múltat és szálakat. Az emlékezésbe beletartozott a Sopron-múzeum megtekintése, melyben az összegyűjtött ősi soproni tárgyak látványa bizonyára mindenkit meghatott és elgondolkoztatott a hazaszeretetről. E nap estéjén a remek akusztikájú templomban fergeteges sikerű koncert hangzott el a két énekkar közreműködésével.

A két település vezetője egyetértett a testvérvárosi kapcsolatok további kiszélesítésével, bízva abban, hogy a kapcsolat a békés, európai együttéléshez is hozzájárul.

(cyberpress.hu)



2007. május 22., kedd 12:16


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület