CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  


Keresztény szemléletű családpolitika – előadás a soproni Kolostor Klubban

A népesedési helyzet alakulása nemzeti sorskérdés – jelentette ki Firtl Mátyás országgyűlési képviselő, a KDNP megyei elnöke Sopronban. A népességfogyás megfordítására értékhordozó közösségekre, erős családokra jó iskolákra, egyházakra, civil szervezetekre van szükség. A kormány feladata a gyereknevelés biztonságának megteremtése

A KDNP szerint a párt parlamenti frakciója által kezdeményezett és a parlamentben ismét napirendre tűzött családi adózás megteremtése a legfontosabb elem, ugyanakkor a közteherviselés tekintetében ez lenne a legigazságosabb megoldás hosszútávon, mivel maximálisan figyelembe veszi az eltartottak számát, így a család érdekelt lenne az adózáson keresztül a gyerekvállalásban- tette hozzá Firtl Mátyás a Lakner Zoltán politológussal tartott közös sajtótájékoztatóján. Lakner Zoltán a soproni MKDSZ meghívottjaként a keresztény szemléletű családpolitikáról tartott előadást a soproni Kolostor Klubban.


Lakner Zoltán és Firtl Mátyás

Firtl Mátyás kifejtette: A KDNP szempontjából a leglényegesebb hogy a család legyen a legfontosabb közösségépítő, nemzetépítő elem. A család, mint intézmény megrendült, ezért nagy a társadalom, a média felelőssége. A gyermekek testi lelki egészséges fejlődését az szolgálja a legjobban, ha teljes családban egy anya és egy apa gondoskodásában nő fel. A keresztény szemléletű családpolitika nem egyenértékű a szegénységpolitikával – mondta Firtl Mátyás, aki példaként említette a skandináv országokat, ahol akkor vált hatékonnyá a népességfogyás elleni küzdelem, amikor a családi adózás különböző vállfajait vezették be. Lakner Zoltán kifejtette: Európa minden országában a Magyarországon tapasztalható válságjelek mutatkoznak. Kivételt képeznek az erősen katolikus írek, akik az értékválasztás alapján hozzák meg a családdal kapcsolatos döntésüket.

Lakner Zoltán ismertette Magyarország riasztó népesedési adatait, amelyek azt vetítik előre, hogy a jelenlegi folyamatok fennmaradása mellett, "200 év múlva meg fog születni az utolsó magyar és az utolsó európai is." Az elmúlt tíz esztendőben a Kárpát-medencei magyarság népesség vesztése közel kilencszáz-ezer fő volt. A fogyás folyamata ahogyan kevesebben vagyunk, annál nagyobb sebességre kapcsol.


Lakner Zoltán Földes Tamás és Firtl Mátyás

Ez a helyzet mindenképpen felelősséggel cselekvő kormányokat kívánna, olyan határozott, támogató lépések érdekében, amelyekkel a magyar családok családtervei megvalósulhatnának, amelyek a rossz körülmények ellenére még léteznek. Az egyik legalapvetőbb probléma, hogy nem alakult ki nemzeti egyetértés a kérdésben- fejtette ki a politológus.

T.É.



2007. március 31., szombat 17:52


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület