CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke a szentgotthárdi hulladékégetőről és a Rábáról

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke a szentgotthárdi hulladékégetőről és a Rábáról

 Ausztria nem ad engedélyt olyan erőmű építésére, amely nem felel meg a legszigorúbb osztrák környezetvédelmi előírásoknak – jelentette ki dr. Alfred Gusenbauer osztrák kancellár a magyar Parlament Vadásztermében tartott vasárnapi tanácskozáson. A Szentgotthárd/Heiligenkreutz térségében megépíteni szándékozott hulladékégető üzemmel kapcsolatos magyar aggodalmakat dr. Molnár Csaba, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke  ismertette az osztrák kancellárral.  

 Ugyanez a kérdés már szóba került a két szomszédos térség: Nyugat-Dunántúl és Burgenland múlt heti csütörtöki találkozóján is. Dr. Molnár Csaba egyaránt arra kérte az osztrák kancellárt és a burgenlandi tartomány vezetőjét, Hans Niesslt, hogy a lehető legalaposabban mérlegeljék a környezetvédelmi szempontokat és ígéretükhöz hűen vonják be az érintett magyar településeket, szervezeteket és hatóságokat a véleményezési folyamatba.  

 Az osztrák Begas AG a határ közvetlen közelébe, Szentgotthárdtól alig 300 méterre egy nagyteljesítményű hulladékégető telepítését tervezi. A hulladékégető célja, hogy a közeli határon átnyúló ipari parkot megújuló energiával lássa el, mivel Burgenland célja, hogy 2013-ra teljes energiaellátását ilyen erőforrásokból biztosítsa.. (Jelenleg Burgenland energiafelhasználásának 60% származik megújuló energiaforrásból, a maradék 40% pedig vízenergia.) A beruházás ellen civilek mellett a három megye vezetői is kifejezték tiltakozásukat.

 A vasárnapi találkozón szóba került a Rába évek óta tartó habzásának kérdése, amely a régióban főként Szentgotthárd térségében okoz jelentős környezetvédelmi problémákat. A magyar környezetvédelmi tárca és osztrák partnerintézménye már többször tárgyaltak a megoldásról, azonban mindezidáig nem sikerült megszüntetni a habzást, holott az osztrák szövetségi és a tartományi kormányzatok között már decemberben megszületett az az akcióterv, amely a vízszennyezés megoldásához vezet. Ennek a kérdéskörnek a rendezése azért is szolgálja mindkét fél érdekét, hogy ne vethessen árnyékot a megújuló energiák felhasználásnak területén kirajzolódó együttműködési lehetőségekre. A biomassza/bioenergia, szélenergia és a vízenergia felhasználása, ehhez az osztrák tapasztalatok átadása nagyban hozzájárulhat a Nyugat-dunántúli régió fenntartható fejlődéséhez. Molnár Csaba rámutatott arra is, hogy a habzás a kisebbik probléma azzal 70 tonnányi sómennyiséggel összehasonlítva, ami naponta a folyóba kerül mellékágai révén. Ez okozza az igazán súlyos környezetvédelmi problémákat. Hangsúlyozottan kérte, hogy Ausztria ne csak országhatárain belül, hanem a szomszédos országok határain túlmenően is érvényesítse környezetvédelmi szabályozását, amely az Európai Unió azonos tárgyra vonatkozó szabályozásánál is szigorúbb.

 Szintén a hétvégi megbeszélésen állapodtak meg abban a magyar és az osztrák vezetők, hogy az év végén Sopron ad helyszínt a magyar-osztrák kormányülésnek, amelynek fontosságát mutatja, hogy Ausztria egyedül a magyar kormánnyal tart közös kormányülést – teszi közzé Dr. Molnár Csaba, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke mai sajtóközleményében.
(NyDRFÜ-cyberpress)



2007. február 27., kedd 11:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület