CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Liszt Fesztivál – Sopronban 2007. július 20-31. között
Rangos zenei esemény, amely különleges és igényes programot kínál: , zongorakurzus, zongora-hangversenyek, Grieg-kiállítás, doborjáni látogatás

Fesztivál ötödik alkalommal

A Sopron közelében fekvő Doborjánban (a mai Raiding, Burgenlandban) született 1811-ben Liszt Ferenc, a zenetörténet talán leghírsebb zongoravirtuóza, a romantika nagyhatású komponistája, aki 9 éves korában Sopronban adta első hangversenyét.

Az ő tiszteletére rendez a város, a környék Liszthez kapcsolódó emlékhelyeivel együtt 2007-ben, immár ötödik alkalommal – egy 11 napos, nemzetközi zongorafesztivált.

A fesztiválról Dr. Fodor Tamás polgármester, a Liszt Ferenc Kulturális Egyesület elnöke, Horváth Zoltánné, az egyesület művészeti tanácsadója és Taschner Tamás titkár közös sajtótájékoztatón számolt be.


Tascner Tamás, Dr. Fodor Tamás polgármester és Horváth Zoltánné a Liszt Szalonban tartott sajtótájékoztatón

A város támogatja a rendezvényt

Dr. Fodor Tamás az egyesület új elnökeként, bevezetőjében elmondta: Magánemberként és polgármesterként is fontosnak és egyben megtisztelőnek tartja, hogy a Liszt Ferenc Kulturális Egyesület elnöki tisztségét viselheti. Elképzeléseivel teljesen egyezik az egyesületi célkitűzések megvalósításáért végzett munka, hiszen ő maga, mindig is azt hangsúlyozta, hogy Sopronnak a várost kiemelő, erősítő értékeit kell felvállalni. Ezek közé tartozik a Liszt Fesztivál, illetve a Liszt-kultúra ápolása és továbbvitele, ami szép és nemes feladat.

– fogalmazott a polgármester a soproni, Szent György utcai Liszt Szalonban, az eseményhez méltó és stílusos helyen. Dr. Fodor Tamás azt is bejelentette, hogy a korábbi elnökök örökös tiszteletbeli tagságot kapnak az egyesületben.

A fesztivál programja

Az idei rangos zenei esemény, különleges és igényes programot kínál.
A fellépők között jelen lesz Bogányi Gergely, Kossuth-díjas zongoraművész, Geir Botnen (Norvégia), Király Csaba orgona- és zongoraművész (2006 óta a magyar Liszt Társaság vezetője), Lajkó István, a 2006. évi Liszt-Bartók nemzetközi Zongoraverseny díjazottja.

A Liszt-tanítvány, Grieg halálának a 100. évfordulóján a Liszt Fesztivál kísérőrendezvénye lesz az a Grieg-kiállítás, amely a Norvég Nagykövetség és a budapesti Liszt Múzeummal való együttműködésben valósul meg – mondta el Horváth Zoltánné..

A fesztivál ideje alatt Adam Wibrowski professzor (Conservatoire de Paris) vezetésével William Wellborn és Bogányi Gergely zongorakurzust tart a résztvevő külföldi hallgatóknak.

Határon átnyúló programok is lesznek a fesztiválon – mondta el Taschner Tamás, az egyesület titkára. A zongorakurzus résztvevői fellépnek az alsó-ausztriai Ebenfurthban, és zenés látogatást tesznek a doborjáni Liszt-szülőháznál, illetve megtekintik a szülőház szomszédságában épült új Liszt-hangversenytermet.

A Liszt Fesztivál honlapja, ahol a részletes program is megtalálható: www.lisztfestival.hu
Jegyek a Pro Kultúra Sopron jegyirodájában szerezhetők be.



2007. február 16., péntek 13:48


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület