CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 8., szerda, Mihály napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Városháza  

Témaismertető Sopron és környéke fejlesztési programjáról

 

A DHV Magyarország Kft. Phare megbízás keretében 1999 második felében kezdte meg Sopron és környéke fejlesztési programjának kidolgozását. A program kedvezményezettjei Sopron mellett Ágfalva, Harka, Fertőrákos, Kópháza, Nagycenk, valamint 5 osztrák település: Deutschkreutz, Klingenbach, Loipersbach, Mörbisch és Siegendorf.

Az eltelt időszak alatt a programkészítők feldolgozták a régióra korábban kidolgozott területfejlesztési irányelveket, koncepciókat, számos interjút készítettek a térség vállalkozóival, az érintett önkormányzatokkal, civil szervezetek vezetőivel. Sopronban a humán-erőforrás, infrastruktúra, gazdaság szerinti bontásban, szekciónként tartott workshopok keretében elvégezték a SWOT-elemzést, meghatározták a térség fejlesztését szolgáló jövőkép főbb elemeit.

A június 27-én megtartott témaismertető célja egyrészt a társadalmi vita lehetőségének megteremtése volt, másrészt a felvázolt programokból azoknak a prioritásoknak, hangsúlyos irányoknak a kiválasztása, melyek részletes kidolgozása indokolt.

A fórumon elhangzottak eredményeként hat kiemelt projekt mentén folytatják tovább a munkát a programkészítők:

- Oktatási struktúra fejlesztése
- Kutatás-fejlesztés
- Technológiai park stratégiájának kidolgozása
- Komplex turisztika-fejlesztési program kidolgozása
- Konferenciaközpont létrehozása
- Településközi együttműködés fejlesztése

A résztvevők (gazdasági és kulturális területek szakértői, vezetői, a környék településeinek polgármesterei) felszólalásaikban hangsúlyozták a Nyugat-dunántúli Egyetem kiemelt szerepét, a Sopron és környéke természeti adottságainak kihasználását és fejlesztését (pl. gyógyturizmus, Fertő-tó).

Ágota Gábor alpolgármester összegzésében elmondta: a felvázolt jövőkép jól illeszkedik az elmúlt két évben elvégzett munkához, és alapot biztosít egy példaértékű összefogással elkészített projekthez. Az alpolgármester kiemelte többek között a soproni Erzsébet Kórház jövőbeni helyzetét, támogatásáról biztosította az egyetem Regionális Gazdaságkutató Intézet létrehozására irányuló kezdeményezését, valamint felhívta a figyelmet a környező településekkel, önkormányzatokkal való partneri együttműködésre.

Dr. Bognár Nándor ügyvezető igazgató biztosította a jelenlévőket arról, hogy a fórumon elhangzottak szerint, az elfogadott prioritások mentén folytatják a gazdaságfejlesztési program kidolgozását, melynek elkészültét augusztus hónapra tervezik.

 

NZs.

Polgármesteri Hivatal



2000. jĂşnius 28., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület