CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Közlekedés Sopron Vármegyében

Megjelent a Göncz József-Bognár Béla szerzőpáros nevével fémjelzett sorozat kilencedik köteteként a Sopron Vármegye közlekedésének történetét bemutató kötet.


A "rövid", mintegy századnyi időt felölelő munka átfogó jelleggel mutatja be a modern élet egyik alapját jelentő közlekedés fejlődését, annak függését a társadalmi-politkai-kulturális viszonyoktól. Változékony hangsúlyok jelemzik ennek az időszaknak az eszközhasználatát, s ennek hű krónikásai a szerzők, akik munkájuk aktualitásával éppen úgy tisztában vannak, mint annak kortörténeti jelentőségével.
Mi jellemezhetné jobban ezt, mint az, hogy a munka bemutatására a GYSEV szerelvényén került sor. A vármegye, melynek központja egyben a tizenkilencedik század nemzetközi vasútközlekedésnek egyik központjává is vált, politikai hangsúlyeltolódás következtében ezt a szerepét hosszú időre elvesztette. Különös hangsúlyt kap a bemutatás mozzanata akkor, amikor a GYSEV éppen a napokban vesz át üzemeltetésre a MÁV-tól újabb vonalakat, hogy azokat gazdaságosan működtesse.
De nemcsak a vasút történetét követi híven a munka, hanem a közúti, vizi, sőt a légi közlekedés helyi úttörőinek segítségével nyújt teljességre törekvően, de népszerű, olvasmányos és képes dokumentumokkal bőven illusztrált formában képet a korabeli közlekedés teljes vertikumáról.
Közlekedni pedig szükséges. Különösen aktuális ez a (kicsit megváltoztatott) mondás 2006 karácsonyán, éppen Sopronban, amikor a város egy rosszul időzített átalakítás-sorozat közepén hosszú történetében először láthat a város közlekedését teljesen meghiúsító dugókat. Ha valakinek mégis sikerül eljutnia a boltok egyikébe, melyek a fenti munkát polcaikon tartják, úgy feltétlenül lapozzon bele: nem kétséges, hogy nemes ajándék ez a könyv akár az emlékezőnek, akár a múlt ismeretére törekvőnek.
- DI -



2006. december 16., szombat 17:10


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület