CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  

Időszaki kiállítás nyílik a Xántus múzeumban

„A Szomolányi-gyűjtemény – Szomolányi Elemér XVII-XIX. századi iparművészeti gyűjteménye a debreceni Déri Múzeumból” címmel nyílik új, időszaki kiállítás a Xántus múzeumban (Győr, Széchenyi tér 5.) július 27-én, csütörtökön 17.00 órakor. A tárlatot Pappné Dr. Szalay Emőke művészettörténész, a Déri Múzeum Ipartörténeti Gyűjteményének osztályvezetője ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A kiállítás megtekinthető 2006. október 10-ig, hétfő kivételével naponta 10-18 óra között.

Szomolányi Elemér (1909-1992) hosszú évek munkájával alakította ki páratlanul gazdag műgyűjteményét, amely halála után, végakaratának megfelelően a debreceni Déri Múzeumba került. A 239 tételt számláló kollekció gerincét az ötvösművészeti anyag alkotja. A XVI-XIX. században élt mesterek szakmai tudását és művészetét felvonultató műremekek a legjelentősebb német központokban, mindenekelőtt Nürnbergben és Augsburgban készültek. Szép darabok képviselik a nagyhírű magyar ötvösséget is, amelynek főbb központjai a felvidéki és erdélyi városok voltak. Eredeti rendeltetésük szerint e tárgyak a főúri asztalok pompáját emelték: a serlegek, kupák, poharak, bilikomok valamint ékszertálkák, gyertyatartók és cukrosdobozok a lakomák, fogadások fényét emelték s ezáltal hirdették tulajdonosaik rangját és művészi ízlését. A számos azonos típusú tárgy a különböző technikák és díszítőmódok révén válik változatossá s ad képet a későreneszánsztól az empírig terjedő időszak ízlésvilágáról.



Fotó: vendegvaro.hu

Hasonlóan gazdag és sokrétű a szelencegyűjtemény is, melynek darabjai francia, német s osztrák mesterek kezemunkáját dicsérik. Az aranyból-ezüstből, porcelánból vagy éppen elefántcsontból készült szelencéket a legkülönbözőbb, fantáziadús technikákkal tették még inkább szemet gyönyörködtetővé: zománcfestéssel, féldrágakövekkel, kagyló-, gyöngyház- vagy teknőchéj berakással, avagy a Távol-Keletről eredő lakktechnikával.

A gyűjteményt keleti szőnyegek, elefántcsontra festett miniatűr arcképek és néhány táblakép egészíti ki: mindahány remekmű a maga nemében. Az utóbbiak közül talán érdemes kiemelni az osztrák F. G. Waldmüller valamint Mészöly Géza és Paál László nevét, akik a XIX. századi festészet jelentős mesterei voltak.

Ezen kiállítás a debreceni Déri Múzeum és a győri Xántus János Múzeum bimbózó kapcsolatának eredménye.

Székely Zoltán művészettörténész



2006. július 24., hétfő 12:05


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület